tap to open sidebar
tap to close sidebar

COOL

Singura femeie chef care a primit o stea Michelin în 2016
COOL

Singura femeie chef care a primit o stea Michelin în 2016

23 iun 2016 comentarii

Ghidul Michelin a făcut public noul clasament. Există o singură femeie recompensată cu o stea în 2016: Titti Qvarnström .

Titti Qvarnström, fostă semifinalistă la Chef of the Year, a devenit astfel şi prima femeie maestru bucătar din Suedia, care câştigă o stea în celebrul ghid.

Este coproprietar al Bloom In the Park, restaurant care anul trecut a fost desemnat cel mai bun din această ţară.

Localizat în Malmö, lângă parcul Pildammsparken, Bloom In the Park vine cu un concept fără meniu. În schimb, promite să servească cea mai bună mâncare, în funcţie de trei criterii: disponibilitate, zi şi stare.

Preţul mediu pentru un prânz cu două feluri ajunge undeva la 46 de dolari, iar pentru o cină cu trei feluri, la 58 de dolari. 

Frumuseţea sudului Suediei a fost şi va rămâne mereu o sursă de inspiraţie, spune Titti Qvarnström.

"Primele mele amintiri legate de mâncare iau drumul pădurilor Skane, unde mergeam cu tatăl meu. A fost profesor de biologie şi ştia ce plante putem mânca. Această regiune înseamnă enorm pentru mine, prin natura ei spectaculoasă. Iar prin mâncarea pe care o gătesc vreau să împartăşesc oamenilor din întrega lume o parte din farmecul ei", povesteşte ea.

 

Când vine vorba de plating, Titti spune că estetica este un ingredient important. Iar pe lângă ce ajunge pe platou ţine cont mereu şi de ...culoarea şervetului pe care-l aşază alături. Totul trebuie să se potrivească, pentru că efectul vizual are putere.

Despre momentul în care a aflat că este pe lista Michelin: "Ştiam că inspectorii Michelin au fost în oraş şi chiar m-am gândit că şi noi am merita o stea. Aşa că este grozav! Este un sentiment minunat şi sunt cu atât mai mulţumită pentru că această recunoaştere pune oraşul meu pe harta culinară a lumii", mărturiseşte Qvarnström.

Malmö se află peste faimosul pod Öresund, ce dă spre Copenhaga, care are nenumărate restaurante cu stele Michelin.

"Bănuiesc că acum oamenii nu mai au nevoie să traverseze podul", glumeşte Titti, care recunoaşte că a făcut multă practică în Danemarca, înainte de a lucra în bucătăriile din Europa.

"Este însă un mister pentru mine de ce sunt atât de puţine femei în această industrie, în Suedia. Este o scuză facilă să spui că se întâmplă asta pentru că femeile au copii sau vor copii, pentru că avem un sistem fantastic în ţară, prin care statul ajută atât mamele cât şi taţii. Sunt atâtea femei chef în alte ţări care nu au asemenea facilităţi ca aici şi totuşi reuşesc în meseria aceasta".

Mai multe restaurante din Suedia au fost onorate cu stele Michelin în 2016. Fäviken Magasinet, sub bagheta chefului Magnus Nilsson, a primit chiar două stele. 

Sursa foto: bloominthepark

Mai jos, un portret Titti Qvarnström

 

stele michelin ghid michelin titti qvarnström chef suedia