tap to open sidebar
tap to close sidebar

COOL

Teritorii neexplorate. Regiunile care vor redesena harta vinului din Europa
COOL

Teritorii neexplorate. Regiunile care vor redesena harta vinului din Europa

5 sep 2016 comentarii

Împrăştiate pe harta Europei, de la Croaţia până la Moldova, ţări care nu-ţi vin neapărat în minte când te gândeşti la diamantele acestei industrii au început să producă vinuri tot mai remarcate. De asemenea, regiuni necunoscute din Franţa, Spania şi Italia intră în lumina reflectoarelor.

Iubitori de vinuri, aceste regiuni în ascensiune merită toată atenţia voastră!

12 noi zone de care să ţii cont dacă vrei să bei un vin grozav, potrivit tastingtable.com.

Croaţia

"Încă îşi face loc pe piaţa din SUA, dar Croaţia produce vinuri grozave de secole. Aici s-a născut Zinfandel. Cele mai multe vinuri din regiunile de coastă au parfum de ocean" - Jack Chester, Brooklyn Free Range Wine

"Cred cu tărie că această ţară, mai ales insula Hvar, are regiuni grozave. Istoricul Zinfandel are parte de o revenire acum, dar strugurele Plavac Mali este vedeta. Are calităţile fructului negru din Zinfandel, însă este mult mai floral şi mineral" -  Kelly Coughlin, general manager la Smyth & The Loyalist .

Spania, regiunile Ribeira Sacra, Bierzo şi Valdeorras în Galicia

"Entuziasmul este mare în ceea ce priveşte Ribeira Sacra, Bierzo şi Valdeorras din Galicia, cu mare credit acordat vinurilor Mencia şi Godello. Ambele adaugă o diversitate incredibilă profilului aromelor. Mencia oferă note mai delicate în contrast cu mult mai puternicele Rioja, Ribera del Duero şi Priorat. Aciditatea şi aroma solului proaspăt se potrivesc cu o varietate de farfurii, în special cu fructele de mare şi legumele. Dominio do Bibei are două fabuloase cuvée-uri, Lalama şi Lacima, pe care le recomand" - Stephen McGinnis, somelier şef la restaurantele premiate Estrellón şi L'Etoile.

Franţa, regiunea Languedoc 

"Ce face aceste vinuri interesante este faptul că mulţi producători de aici au experimentat agricultura biodinamică şi organică, varietăţile produse în această regiune fiind unice - Marianna Caldwell, somelier la Baltaire, Los Angeles.

Franţa, regiunea Savoie 

"Una dintre regiunile mele preferate, nedescoperită de mulţi, este Savoie, unde găseşti struguri şi vinuri distincte. Prospeţimea minerală granitică a Jacquère, caracterul picant, dar luminos al Mondeuse şi adâncimile nebănuite ale rarului Persan. Aceşti struguri îţi taie respiraţia " - James Rollston, Manresa

Italia, Valle d'Aosta

"Unele dintre viile de aici se află la mare înălţime, iar asta le oferă multe avantaje. Varietatea strugurilor locali este foarte interesantă. Cele albe, Prie Blanc, sunt minerale, minunate, iar cele rosii, Petit Rouge, au o aromă vulcanică " —Scott McKinney, somelier la Randolfi's în St. Louis.

Italia, Franciacorta în Lombardia

"Aici se face cel mai bun vin spumant, după cele ce poartă nume de cod Champagne. Sunt puternice şi aromate, produse după metoda şampaniei şi lăsate să îmbătrânescă mai mult ca aceasta. Dezvoltă caracteristici fenomenale. Şi este o zonă necunoscută iubitorilor de vinuri" -  Greg Van Wagner, Jimmy's and Jimmy's Bodega.

Grecia, Santorini

Vine Pair scrie că "Santorini a început să facă valuri în ultimii ani, în Mediterană. Assyrtiko este vinul alb faimos din Santorini, 70% din producţia insulei. Foarte interesant aici este modul în care cresc viile. Mănunchiurile sunt foarte aproape de pământ, fiind protejate de briza mării. Iar solul e bogat în cenuşă vulcanică, ceea ce-i conferă vinului aciditatea răcoritoare pentru care a devenit cunoscut" -  Vine Pair.

Grecia, Naoussa

"Aici găseşti roşul numit Xinomavro. Strugurele lui are structura intensă a marelui Barolo sau Barbaresco, dar este şi mai scump. Dacă iubeşti Nebbiolo, e uşor să te îndrăgosteşti de el. La rândul lor, podgoriile Thymiopoulos fac vinuri tinere mai accesibile, dar şi un cuvee mai bătrân, Uranos" - Steve Morgan, Formento,  Chicago

Grecia, Creta 

"Creta este viitoarea regiune vedetă a Greciei" - Arthur Hon, somelier Sepia, Chicago.

Moldova

Deşi producerea vinului datează în zonă de mii de ani, vinul din Moldova a ratat scena, notează CNN. Însă mica ţară est-europeană produce nişte vinuri foarte interesante: Cabernet, Gamay şi Pinot Noir, pe care e timpul ca lumea să le descopere, adaugă CNN, care mai precizează că Moldova este ţara cu cea mai mare densitate a viţelor de vie din lume.

vinuri