tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Alimentele aproape de expirare vor fi donate. Legea privind combaterea risipei alimentare, adoptată

Alimentele aproape de expirare vor fi donate. Legea privind combaterea risipei alimentare, adoptată

18 oct 2016 comentarii Autor: Ene Cristina

Proiectul de lege care prevede combaterea risipei alimentare prin donarea de către agenţii comerciali a alimentelor care se apropie de termenul de expirare a fost adoptat marţi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Alimentele vor fi donate către fundaţii, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi personale juridice respective.

Nerespectarea prevederilor va duce la sancţiuni de până la 10.000 de lei.

La nivelul Uniunii Europene, între 2012-2014, totalul alimentelor irosite pe lanţul producţie - consumatorul final a ajuns la o cifră situată între 82 şi 114 milioane de tone anual.

România ocupă locul al nouălea în topul celor mai risipitoare ţări din UE, cu un procent de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi, notează Gândul.info, citat de Mediafax.

Mai prost decât noi stau ţări precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franţa, Polonia sau Belgia.

La nivel mondial se aruncă anual 1,3 miliarde de tone de alimente, potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite. Acest lucru înseamnă că 750 de milioane de dolari se pierd în coşurile de gunoi într-un singur an.

alimente aproape de expirare donare alimente