tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Amatrice, oraşul distrus de cutremur, se pregătea pentru cel mai aşteptat festival culinar al anului

Amatrice, oraşul distrus de cutremur, se pregătea pentru cel mai aşteptat festival culinar al anului

25 aug 2016 comentarii

Oraşul Amatrice, bijuterie medievală a Italiei, distrus de puternicul seism de miercuri, în urma căruia peste 240 de oameni şi-au pierdut viaţa, era celebru pentru pitorescul mediu rural italian, dar şi pentru unul dintre cele mai apreciate preparate culinare din lume: pastele all'amatriciana.

Amatrice se pregătea de sărbătoare. În acest weekend, urma să aibă loc a 50-a ediţie a festivalului anual dedicat spaghetelor all'amatriciana, cel mai aşteptat şi pregătit în detaliu eveniment al anului. Este şi unul dintre motivele pentru care în oraş se aflau mulţi turişti.

Miercuri dimineaţa, primarul din Amatrice a declarat în faţa presei locale: "Oraşul nu mai este". Turnul cu ceas, din secolul 13, blocat la ora 3:36 a.m, exact momentul în care a avut loc cutremurul, şi câteva ziduri pe care se mai zăresc urme ale afişelor festivalului sunt tot ce a mai rămas în picioare. 

Pentru a veni in ajutor, italienii au dat startul unei campanii prin care câte un euro va fi donat la Crucea Roşie, pentru fiecare farfurie de paste all'amatriciana, vândută în orice restaurant din Italia. Chiar dacă oraşul nu mai este, tradiţia va rămâne, promit aceştia. 

Pentru localnicii din Amatrice, acest preparat culinar reprezintă una dintre cele mai de preţ moşteniri, pe care nu au ezitat niciodată să o apere. Inclusiv în 2015, când unul dintre cei mai cunoscuţi chefi ai Italiei, Carlo Cracco, a dezvăluit într-o emisiune televizată, la oră de mare audienţă, secretul pastelor all'amatriciana: usturoiul sotat. La scurt timp, celebrul bucătar a fost ridiculizat de către locuitorii oraşului, pe Facebook, aceştia amintindu-i că pasta all'amatriciana înseamnă doar şase ingrediente şi nimic mai mult: guanciale, pecorino, chili, piper, vin alb şi roşii din San Marzano.

Să înlocuieşti un ingredient cu un altul va schimba nu doar gustul preparatului, ci şi istoria sa. Să foloseşti usturoi sau ceapă în amatriciana înseamnă să ignori o tradiţie de peste 1000 de ani, transmisă şi preţuită din generaţie în generaţie, declara pe atunci unul dintre oficialii oraşului. 

Cracco şi-a cerut public scuze pentru gafa pe care a făcut-o. 

Spaghetele all'amatriciana sunt nelipsite din meniurile tratoriilor din Roma, însă în Amatrice sunt parte din patrimoniul oraşului, rolul lor în cea mai populară bucătărie din lume, fiind de necontestat. 

Istoria lor începe pe păşunile verzi din Amatrice, unde ciobanii se hrăneau cu brânză şi guşă de porc, pe care le combinau cu paste proaspete făcute din făină şi apă. Preparatul original era cunoscut ca amatriciana albă. Abia la sfârşitul anilor 1700, roşiile şi chili au devenit parte din reţetă, după ce au fost aduse de americani în Italia, astfel apărând varianta modernă pe care astăzi o regăsim în restaurantele italiene. 

Spaghetele all'amatriciana sunt nelipsite din meniurile tratoriilor din Roma, însă în Amatrice sunt parte din patrimoniul oraşului, rolul lor în cea mai populară bucătărie din lume, fiind de necontestat. 

amatrice