tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Ana Ros, desemnată femeia chef a anului 2017. Povestea campionei la schi, ce readuce Slovenia pe harta culinară a lumii

Ana Ros, desemnată femeia chef a anului 2017. Povestea campionei la schi, ce readuce Slovenia pe harta culinară a lumii

24 ian 2017 comentarii

Ana Roš din Slovenia a fost numită The World’s Best Female Chef 2017. Anunţul vine înaintea ceremoniei acordării premiilor The World’s 50 Best Restaurants, ce va avea loc anul acesta, la 5 aprilie, în Melbourne, Australia.

“Acestiu premiu este o reală surpriză pentru mine. Este o responsabilitate uriaşă, această frumoasă distincţie oferind în acelaşi timp oportunitatea incredibilă pentru ca toată lumea să reevalueze Slovenia ca una dintre cele mai interesante destinaţii gastronomice”, a declarat Ana Ros, potrivit finedininglovers.com.

Ros, un bucătar autodidact şi fostă campioană la schi, a preluat restaurantul familiei sale împreună cu soţul ei, somelier de meserie, în 2000, pornind astfel într-o provocatoare şi frumoasă călătorie în lumea gustului. 

Restaurantul Hisa Franko din Kobarid se află într-o clădire istorică de la 1860, la graniţa Sloveniei cu Italia.

În ultimul secol, Hisa Franko a interpretat nenumărate roluri. Legenda spune că Ernest Hemingway a fost tratat aici, după ce a fost rănit pe frontul Isonzo. Mai apoi, într-una dintre camere a scris faimosul roman Farwell to the arms. Hiša Franko a fost han, moară, conac vestit şi spital în timpul Primului Război Mondial.

Credit foto: Hisa Franko

Ana a reuşit să creeze la Hisa Franko un meniu sofisticat, altul în fiecare sezon, în care a inclus patrimoniul culinar al Sloveniei şi ingredientele specifice zonei. 

“Ana Ros este un chef valoros. Precizia ei, atenţia la detalii, creativitatea, toate acestea o fac să se distingă drept lider în gastronomia mondială. Pasiunea pentru ingredientele locale, investiţia în oameni şi angajamentul ei de a promova arta culinară în Slovenia natală au transformat-o într-un model demn de urmat, o reală inspiraţie”, spune William Drew, reprezentat al The World’s 50 Best Restaurants. 

Anul trecut, titlul a fost câştigat de către Dominique Crenn. Ana Roš va primi premiul la ceremonia din Melbourne. 

ana ros femeia chef 2017