tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Berea ne face mai fericiţi

Berea ne face mai fericiţi

3 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Berea este bună şi ne face mai fericiţi. Nu o spunem noi, ci un grup de cercetători din Germania, de la Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU). Nu este nevoie decât de o halbă sau două pentru a avea o stare de spirit mai bună.

Oamenii de ştiinţă din Germania au studiat compoziţia chimică a peste 13.000 de alimente pentru a afla care dintre ele este cea mai eficientă pentru a stimula centrul recompensei din creier. Surprinzător berea s-a aflat în top având cea mai mare de cantitate de hordenină. Această substanţă este responsabilă cu înveselirea noastră, activând aceeaşi parte a creierului ca şi dopamina, a declarat profesorul Monika Pischetsrieder, conducătorul studiului. Hordenina se găseşte în cantităţi mari în bere şi în orz.

Când dopamina şi hordenina se întâlnesc în receptorul D2 din creier efectele veseliei sunt şi mai mari ca intensitate şi au o durată de timp mai mare, spun cercetătorii.

Faptul că berea ne face fericiţi este şi motivul pentru care oamenii se opresc greu din băut şi nu prea par să recunoască momentul când au depăşit pragul.  

Cercetările sunt la încdeput şi este nevoie de dovezi suplimentare, dar băutorii de bere au o dovadă în plus că trebuie să consume cel puţin o halbă pe zi. Totuşi, este nevoie de moderaţie, pentru că în cantităţi mari efecte sunt tocmai inverse. Problemele de sănătate pot include afecţiuni ale sistemului cardiovascular, gatrointenstinal, boli de ficat. Într-o sătpămână nu trebuie să consumăm mai mult de 5 halbe de bere.

 

bere fericire germania