tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Bordeaux este noua destinaţie culinară a Franţei, încadrată de un proaspăt
ART

Bordeaux este noua destinaţie culinară a Franţei, încadrată de un proaspăt "Guggenheim al vinurilor"

14 iun 2016 comentarii

Cu un aflux de chefi tineri şi cu un nou muzeu ostentativ, poreclit deja "Guggenheim al vinurilor", ce s-a deschis în iunie, scena culinară din Bourdeaux se schimbă în şi mai bine.

Secole întregi mândria oraşului Bordeaux au fost vinurile produse în podgoriile ce-l înconjoară şi magnificele faţade de secol XVIII, aliniate de-a lungul râului Garonne, scrie saveur.com.

Acum, Porte de la Lune se reinventează.

De la 1 iunie, un nou obiectiv turistic extrem de îndrăzneţ străluceşte aici: La Cité du Vin, un muzeu al vinurilor, de 81 de milioane de euro, îmbrăţişare a unei gândiri moderne în ceea ce priveşte licoarea emblemă a Franţei. Clădirea, o provocare arhitecturală din sticlă şi metal, construită de firmă pariziană XTU, are o formă curbată, inspirată cel mai probabil de un pahar de vin.

"Scopul nostru este să spunem povestea vinului peste tot în lume şi de aceea, în fiecare an, un alt vin produs aici, în Franţa, va fi subiectul unei expoziţii sociale, al lecturilor şi degustărilor", spune Sylvie Cazes, preşedintele muzeului. 

La Cité du Vin este punctul culminant al spectaculoaselor reabilitări şi renovări ale centrului istoric al oraşului Bordeaux, care au dat un impuls ce a reuşit să schimbe regulile jocului în industria restaurantelor de aici, cândva foarte tăcută şi conservatoare. 

"Bordeaux este acum în mijlocul unei evoluţii gastronomice", spune chef Tanguy Laviale, un parizian care a sosit în oraş acum doi ani şi al cărui restaurant Garopapilles, ce găzduieşte şi un magazin de vinuri, a devenit rapid cel mai popular.

Meniul se schimbă mereu, iar farfurii cu scoici prăjite pe pat de ciuperci shiitake şi cremă de păstârnac sau cu file mignon, cu pere poşate, mule şi gnocchi, cu cerneală de sepie au conturat stilul inconfundabil şi extrem de căutat al lui Laviale.

La Miles, un bistro modern şi inventiv, aduce şi el Bordeaux-ului arome deosebite, cu un meniu îndrăzneţ: tartar de vită cu ulei de susan, gălbenuşuri de ou marinate, chipsuri tapioca, peşte spadă cu sos Madras şi gremolata cu coriandru şi nucă de cocos.

Iar L'Etoile de Mer du Petit Commerce, recunoscut drept cel mai bun restaurant pentru fructe de mare din oraş, chef Stéphane Carrade uimeşte cu cel mai gustos chefal roşu la grătar, cu arici de mare şi caviar de hering.

bordeaux la cite du vin