tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Brexit: Englezii rămân fără brânzeturile preferate

Brexit: Englezii rămân fără brânzeturile preferate

22 sep 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Brexitul are efecte acolo unde nu te-ai putea gândi. Un raport al British Retail Consortium arată că mâncarea din Regat se va scumpi pentru că 75% dintre alimentele importate vin din UE. Creşterile de preţ vor ajunge în medie până la 22%.

Consumatorii de brânzeturi vor avea cel mai mult de suferit. Majoritatea sortimentelor din rafturi vin din Fraţa, Spania, Grecia sau Italia. Problema cea mai mare nu va fi că vor creşte preţurile, ci că brânzeturile nu se vor mai importa, din cauza costurilor mari. Deşi Brexitul nu a intrat în vigoare se observă o scădere a importurilor pentru brânza franţuzească comté, pentru manchego din Spania şi burrata din Italia. Cum cererea este mare, preţurile deja au crescut.

După Brexit englezii nu se vor putea bucura nici măcar de produsul lor tradiţional, chedar, pentru că 82% din producţie este asigurată de fabricanţi din Irlanda, ţară membră UE. Raportul atrage atenţia că în momentul în care ruptura dintre Marea Britanie şi Europa va fi oficială, producătorii din Irlanda vor alege să fabrice sortimente care sunt mai atractive pentru alte pieţe din UE şi vor renunţa la chedar.

Nici economia nu se va simţi bine, având în vedere că anul trecut englezii au cheltuit doar pe brânzerturi 2,8 milioane de lire sterline. Chiar şi exportul producţiei britanice de brânză va fi pus în dificultate, costurile crescând şi în acest caz. Bronwen Percival, un producător artizanal, a declarat pentru cotidianul The Guardian că situaţia este gravă pentru că în acest moment în Marea Britanie preţul pentru brânzeturi este printre cele mai mari din Europa, iar dacă ar fi nevoiţi să mai facă şi alte măriri nu ar mai avea cui să o vândă.  

Raportul arată că şi alte alimente îşi vor majora preţurile, dar nu la fel de mult ca brânzeturile care vor costa cu 32% mai mult: carnea de vită până la 29%, roşiile cu 18%, broccoli cu 10%. Singura soluţie pe care experţii englezi o văd este ca autorităţile de la Londra să păstreze acordul de liber schimb dintre UE şi Marea Britanie şi din martie 2019 când se va produce Brexitul. 

brânzeturi brexit ue marea britanie