tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Brexit. Marea Britanie vrea cotă parte din vinul aflat în pivniţa UE

Brexit. Marea Britanie vrea cotă parte din vinul aflat în pivniţa UE

17 oct 2016 comentarii

Marea Britanie plănuieşte să ceară o cotă parte din cele 42.000 de sticle de vin existente în pivniţa Uniunii Europene, în cadrul negocierilor privind Brexitul.

Surse citate de Financial Times susţin că oficialii britanici nu vor să spună adio blocului comunitar fără a primi partea cuvenită de active europene, notează decanter. com. Iar asta include şi o parte din colecţia de vinuri a UE, din cea de artă, dar şi din portofoliul de proprietăţi imobiliare în valoare totală de 8,7 miliarde euro.

Guvernul britanic ar urma să invoce articolul 50, calea spre ieşirea din UE, înainte de sfârşitul lunii martie 2017.

"Premierul Theresa May a fost foarte clară ... că poporul britanic a decis ... şi vom acţiona în sensul deciziei, prin ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, căutând majoritatea oportunităţilor viitoare", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

"Vrem să încurajăm spiritul unei abordări constructive cu partenerii europeni. Prin decizia de ieşire din UE există oportunităţi atât pentru Marea Britanie cât şi pentru Uniunea Europeană, astfel că trebuie să cooperăm, să colaborăm pentru un nou aranjament, pentru o nouă relaţie care să servească interesele tuturor", a subliniat oficialul britanic, notează Mediafax.

Marea Britanie încă are posibilitatea de a nu părăsi Uniunea Europeană, afirmă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, subliniind că Londra va descoperi că aceasta va fi singura opţiune alternativă la un "Brexit dur", întrucât orice despărţire de Blocul comunitar va avea efecte negative. Donald Tusk, care va monitoriza negocierile dintre Bruxelles şi Londra, a admis că o rămânere a Marii Britanii în UE pare improbabilă în acest moment, dar a avertizat Londra că nu prea sunt şanse să obţină un "Brexit delicat" - adică să menţină beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană prin contribuţii minime.

 

 

brexit ue marea britanie vin