tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Brexit-ul stârneşte panica în rândul producătorilor italieni de prosecco
BITTER

Brexit-ul stârneşte panica în rândul producătorilor italieni de prosecco

23 iun 2016 comentarii

Producătorii italieni de prosecco se tem de ieşirea Marii Britanii din UE. Brexit-ul le va zdruncina serios business-urile. Marea Britanie este în 2016 prima lor piaţă de export, britanicii cumpărând una din cinci sticle de prosecco.

Această industrie va ajunge la 460 de milioane de lire sterline (600 de milioane de euro) anul acesta.

Ieşirea Regatului din UE le va da peste cap serios relaţiile comerciale dintre cele două puteri europene.

Acest vot de OUT majoritar îşi va pune masiv amprenta pe vânzările de prosecco, potrivit Coldiretti, asociaţia producătorilor din domeniul alimentar din Italia, notează The Independent. Acestea au crescut cu 38% în primul trimestru din 2016, iar o liră mai slabă ar face această băutură mai scumpă în Marea Britanie. Coldiretti spune că producătorii de vin spumant italieni vor suferi cel mai mult.

Consumul de prosecco în Marea Britanie a crescut cu 48% între 2014 şi 2015, britanicii consumând acum mai mult prosecco decât şampanie.

De asemenea, turiştii britanici sunt cei mai mari cheltuitori în Italia, transmite grupul de cercetare economică Nomisma. Dacă puterea lor de a cheltui bani va fi diminuată de o scădere a lirei, care deja după aflarea rezultatelor referendumului din 23 iunie s-a prăbuşit la nivelul din 1985, asta va afecta implicit şi turismul italian. 

"O ieşire a Marii Britanii din UE nu va fi un eveniment apocaliptic, însă pe terment scurt impactul asupra economiei italiene va fi semnificativ", susţine Nomisma.

De asemenea, Rowan Gormley, CEO al Majestic, cel mai mare retailer de vinuri din UK, este de părere că preţul vinul importat ar putea fi afectat de devalorizarea monedei britanice.

Britanicii beau peste 354 de milioane de litri de vin produs în UE/an, deşi în ultimii ani cantitatea importată din Europa a scăzut după ce consumatorii s-au întors spre vinurile Lumii Noi, precum cele din Argentina şi Noua Zeelandă.

Britanicii au dat vot majoritar pentru iesirea Marii Britanii din UE, pe 23 iunie, în cadrul referendumului.

prosecco brexit marea britanie italia referendm