tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Brexitul scumpeşte mâncarea britanicilor

Brexitul scumpeşte mâncarea britanicilor

5 apr 2017 comentarii

Preţurile produselor alimentare în Marea Britanie au crescut în martie în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, notează The Independent.

Brexitul, căderea lirei, inflaţia şi nu numai şi-au pus amprenta pe costurile alimentelor. 

"Deşi preţurile alimentelor în magazine au urcat cel mai mult în martie, creşterea este totuşi de 1%, reflectând competiţia intensă dintre retaieri. Iar această creştere limitată este cu atât mai impresionantă ţinând cont de cât de mult s-a depreciat lira", a declarat sefa British Retail Consortium, Helen Dickinson, potrivit The Independent.

Retailerii din industria alimentară şi restaurantele s-au confruntat cu presiunea creşterii preţurilor din cauza prăbuşirii lirei, ceea ce face importul şi mai scump. În plus, anul acesta, recoltele înterne au fost distruse din cauza condiţiilor meteo defavorabile, cantităţile de legume obţinute fiind foarte mici.

Potrivit datelor de la Statistica britanică, preţul unei salate a urcat cu 67.2% între ianuarie şi februarie, iar roşiile s-au scumpit de la £2.05 kg la £2.20 în două luni. Iar trendul va continua, spun specialiştii. Preţul fructelor şi legumelor în Marea Britanie ar putea să urce cu 5-8%, după ce aceasta va ieşi din UE, pentru că nu prea are alte variante de import, iar producţia internă nu poate face faţă.

Luna trecută, unul dintre directorii Mars a avertizat că preţul ciocolatei va creşte, dacă Londra nu va ajunge la o negociere comercială bună cu Uniunea Europeană, absenţa unui astfel de acord putând să ducă la acceptarea obligatorie a unui tarif de 30% pentru importurile de dulciuri. 

brexit mâncarea marea britanie