tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Când gunoiul unora ajunge comoara altora. Sticlele goale de vin care valorează 300 dolari bucata

Când gunoiul unora ajunge comoara altora. Sticlele goale de vin care valorează 300 dolari bucata

23 ian 2017 comentarii

Vinurile falsificate reprezintă o realitate.Încă de acum câţiva ani, ziarul francez Sud Ouest prezenta un raport potrivit căruia 20% din vinurile e piaţă ar putea fi contrafăcute, notează Bloomberg. Îngrijorările persistă şi astăzi, iar China este una dintre cele mai mari probleme, unde piaţa de vin a explodat, iar valoarea estimată pentru 2019 este de 69,3 miliarde de dolari.

Anul trecut, autorităţile italiene au confiscat 9000 de sticle Moet contrafăcute, cu o valoare de retail de 375.000 de dolari. De asemenea, tot italienii au descoperit şi o rezervă de 40.000 de ambalaje Moët ce valoarau aproape 2 milioane de dolari. Poliţiştii italieni spun că au devenit experţi deja în a recunoaşte vinurile contrafăcute.

Cel mai vocal caz a fost  cel al lui Rudy Kurniawan care în 2014  a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că a vândut vin contrafăcut, de 20 de milioane de dolari. Kurniawan ar fi băut vin scump la restaurante, apoi ar fi cerut să-i fie date sticlele goale "pentru colecţie", însă acestea le umplea apoi cu vin şi le vindea. Pentru a evita astfel de situaţii, unii producători marchează cu X sticlele goale, iar alţii chiar le sparg. Producători ca Lafite-Rothschild şi Ornellaia folosesc sticker-ul "Bubble Tag" ce conţine un cod unic pentru fiecare sticlă, precum amprentele.

Scriitorul în domeniu Mark Oldman a urmărit cazul Kurniawan, iar recent a şi publicat cartea intitulată How to drink like a billionaire, unde studiază fenomenul vinului contrafăcut.

Oldman, pasionat de vinuri şi colecţionar, povesteşte că în apartamentul său are şi 30 de sticle goale de vin din 1996, La Tâche. Făcând un calcul, acesta estimează că astăzi fiecare sticlă valorează 300 de dolari.

vin contrafăcut