tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Cel mai bun restaurant din lume în 2016
FRESH

Cel mai bun restaurant din lume în 2016

15 iun 2016 comentarii

Bravo, Massimo Bottura! Osteria Francescana a devenit numărul 1 în lista celor mai bune 50 de restaurante din lume.

Sute de chefi din toată lumea au participat luni seara, la New York, la ceremonia World’s 50 Best Restaurants 2016, notează nytimes.com.

Primii doi câştigători de anul trecut au făcut acum schimb de locuri: Osteria Francescana, condusă de celebrul chef Massimo Bottura, a devenit primul restaurant italian care ocupă poziţia 1 în acest clasament, în timp ce El Celler de Can Roca, din Catalonia, Spania, a căzut pe 2.

Massimo Bottura, acest Jimmi Hendrix al bucătăriei italiene. Omul care spune că singurul ingredient la care nu va renunţa niciodată este creierul său

Eleven Madison Park din Manhattan a ajuns pe locul 3 de pe 5 şi a devenit cel mai influent restaurant din SUA.

Însă cel mai mare şoc a fost anunţarea celebrului restaurant Noma, care din 2009 s-a aflat mereu în top 3, abia pe poziţia a cincea.

Două restaurante din Statele Unite şi-au făcut intrarea pe această listă pentru prima oară: Saison, din San Francisco, cu un debut direct pe 27, şi Estela, din Manhattan, pe 44. Le Bernardin, din New York, a coborât pe 24 de pe 18, Alinea, din Chicago, a ajuns de pe 15 pe 26, iar Blue Hill at Stone Barns, din Pocantico Hills, N.Y., a urcat de pe 48 pe 49.

Surprinzător, doar două restaurante din Paris au prins un loc pe lista celor mai bune 50.

Chef April Bloomfield a fost invitată pentru prima oară să gătească pentru acest eveniment.

Alte premii care au mai fost acordate luni seară: restaurantul Den din Tokyo, pentru prima dată pe această listă, a fost onorat cu premiul "One to wach", fiind considerat starul în devenire în gastronomia mondială.

World's Best Pastry Chef i-a revenit lui Pierre Hermé, supranumit "Împăratul Macaronilor" sau "Picasso al cofetăriei".

Dominique Crenn a fost numită World’s Best Female Chef. Ciudat este că Atelier Crenn, restaurantul ei din San Francisco, nu a apărut niciodată pe listă, nici măcar acum.

Relae din Copenhaga, locul 40, în urcare, a obţinut pentru al doilea an la rând premiul "Best Sustainable Restaurant".

Cheful francez Alain Passard a fost recompensat cu premiul "Lifetime Achievement".

Din 2002, de când a fost creată, această listă şi-a dovedit puterea, formând adevărate vedete la nivel internaţional şi trasând trenduri.

Este pentru prima oară de când se decernează aceste premii când ceremonia are loc în alt oraş decât Londra, o mişcare menită să evidenţieze creşterea globală a interesului pentru tot ceea ce înseamnă haute cuisine. Ediţia din 2017 a World’s 50 Best Restaurants va fi găzduită de Melbourne, Australia. 

Lista câştigătorilor a fost realizată de aproape 1000 de membri din industria culinară: chefi, critici culinari, scriitori de profil.

În cazul în care vrei să iei cina la cel mai bun restaurant din lume, asigură-te că faci rezervare înainte. La telefon răspunde, de obicei, chiar Massimo Bottura. Poţi aştepta însă între şase săptămâni şi şase luni până găseşti o masă liberă. Meniul ajunge undeva la 200 de euro.

osteria francescana cel mai bun restaurant world’s 50 best restaurants