tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Cercetătorii au demonstrat: iată cum se face POPCORNUL PERFECT!
COOL

Cercetătorii au demonstrat: iată cum se face POPCORNUL PERFECT!

16 iun 2016 comentarii

Chiar şi cercetătorii iubesc un popcorn crocant şi savuros. Dovada este însuşi faptul că i-au dedicat un întreg studiu pentru a afla cum şi în ce condiţii explodează boabele de porumb. Rezultatele cercetării sunt de-a dreptul uimitoare! Ştiinţific dovedit: iată cum se face popcornul perfect!

Fizicienii Emmanuel Virot şi Alexandre Ponomarenko au desfăşurat o cercetare amănunţită pentru a înţelege din punct de vedere ştiinţific fenomenul de producere a floricelelor de porumb, atât de iubite de toată lumea. Rezultatele studiului, publicate în revista Royal Society Interface, au dezvăluit atât mecanismul prin care floricelele de porumb "sar" când se desfac, cât şi modul în care este produs sunetul specific popcornului în momentul în care vaporii de apă din interior sunt eliberaţi brusc. 

După ce au studiat cu atenţie fiecare stadiu al transformării bobului de porumb, de la explozia sa şi până la momentul "înfloririi" sale, stadii care durează nici mai mult, nici mai puţin decât câteva miimi de secundă, cercetătorii au ajuns la concluzia că temperatura optimă la care boabele de porumb explodează şi se transformă în floricele este de 180 de grade Celsius, indiferent de mărimea şi forma grăunţelor. Rezultatele cercetării au arătat că la 170 de grade Celsius, doar 34% dintre boabele de porumb au pocnit, însă la 180 de grade, 96% dintre boabe s-au transformat în floricele.

"Am descoperit că temperatura critică este de circa 180 de grade Celsius, indiferent de forma şi mărimea bobului de porumb", a declarat Emmanuel Virot, de la École Polytechnique din Paris.

În ceea ce priveşte felul în care boabele de porumb sar în momentul în care se transformă în floricele, echipa de cercetători a constatat că primul lucru care apare după crăparea exteriorului este o structură ca un membru, pe care oamenii de ştiinţă au numit-o "picior". Energia din interiorul bobului fierbinte este transmisă acestui picior din amidon, care apasă peretele fierbinte al vasului în care se pregătesc floricelele, trimiţând bobul de porumb în aer, de la câţiva milimetri la câţiva centimetri înălţime.

Şi sunetul caracteristic popcornului a atras atenţia echipei de cercetători, care a descoperit că acesta nu este legat de "săriturile" floricelelor, pentru că apare mai devreme. Experţii au ajuns la concluzia că sunetul este produs, cel mai probabil, de eliberarea bruscă a aburului sub presiune din interiorul boabelor. În plus, după ce porumbul explodează, o scădere bruscă a presiunii transformă cavităţile din interiorul boabelor în cutii de rezonanţă acustică.

Îţi imaginezi însă că popcornul a fost îndelung studiat şi savurat într-o sală de cinema? Nicidecum! Cercetătorii au folosit camere video de mare viteză, care înregistrează 2.900 de cadre pe secundă, cu care au filmat boabele de porumb care erau încălzite într-un cuptor. Fizicienii au crescut temperatura treptat, cu câte zece grade, pe durata a cinci minute. Umezeala din interiorul boabelor de porumb a început să se transforme în aburi în momentul în care temperatura a trecut de 100 de grade Celsius, dar, când a ajuns la 180 de grade Celsius, presiunea din interiorul boabelor de porumb a crescut foarte mult, depăşind de zece ori valoarea presiunii atmosferice înregistrate la nivelul mării. Din cauza presiunii exercitate, coaja exterioară a boabelor crapă, iar interiorul bogat în amidon creşte în volum. Neapărat să ţii minte asta când vizionezi următorul film! :)

 

studiu porumb cercetatori popcorn reteta perfecta