tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Cine este Paul Bocuse, părintele gastronomiei moderne?

Cine este Paul Bocuse, părintele gastronomiei moderne?

22 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Paul Bocuse este bucătarul francez care a revoluţionat gastronomia franceză şi care este considerat părintele artei culinare moderne s-a stins din viaţă la 91 de ani. Toată viaţa şi-a dedicat-o bucătăriei şi a murit într-unul dintre restarantele sale aflat lângă oraşul Lyon.

Paul Bocuse a scris pagini importante din istoria gastronomiei mondiale, aşa cum au făcut-o şi Auguste Escoffier sau Marie-Antoine Carême. Dispariţia unei personalităţi atât de importante nu putea rămâne fără ecou şi la scurt timp după tristul anunt preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a prezentat condoleanţele numindu-l ”încarnarea gastronomiei franceze”. ”Paul Bocuse este tot ce înseamnă bucătăria franceză prin generozitate şu respect faţă de tradiţie, dar şi inventivitate.”, a spus preşedintele Franţei.

Paul Bocuse a devenit celebru în întreaga lume după ce în anii 70 a propus o ”nouvelle cuisine", pe care a definit-o ca o formă mai sănătoasă de a găti. Restaurantul său L'Auberge du Pont de Collonges a primit 3 stele Michelin încă din 1965, iar în 1989, ghidul concurent celor de la Michelin Gault-Millau, l-a numit ”Bucătarul secolului”. Aceeaşi distincţie a primit-o în 2011 de la Culinary Institute of America in 2011.

Filozofia lui Paul Bocuse era simplă: ”Dincolo de clasică sau modernă, nu există decât o singură gastronimie: cea bună!” În tot ceea ce a făcut a mers pe acest principiu, totul îmbrăcat într-o haină a generozităţii.  A învăţat mii de elevi şi odată la doi ani organizează la Lyon, în cadrul celui mai mare eveniment dedicat Horeca, SIRHA, Bocuse d'Or. Câştigarea lui este pentru orice bucătar echivalentă cu obţinerea recunoaşterii internaţionale, fiind una dintre cele mai mari distincţii pe care un profesionist din domeniu le poate câştiga.

Bucătarul francez a fost un personaj şi dincolo de uşile bucătăriei. Vorbea despre el mereu la persoana a III-a, iar în 1976 le-a spus celor de la revista People că femeile ”sunt buni bucătari, dar nu sunt buni chefi” stârnind reacţii negative în rândul doamnelor. Cu toate că nu le vedea profesioniste în arta culinară, Paul Bocuse a iubit mult femeile. Ba chiar, a avut două relaţii extraconjugale, simultan, pentru o perioadă foarte lungă de timp. Pe lângă soţie şi două amante, din când în când mai avea şi aventuri de scurtă durată. ”Ador femeile şi trăim suficient de mult încât să ne petrecem timpul doar cu una singură. Muncesc ca şi când aş trăi 100 de ani şi mă bucur de viaţă ca şi când aş muri mâine”, a declar în 2005 cotidianului Daily Telegraph.

Întreaga lume a gastronomiei a ţinut să îşi exprime regretul cu privire la decesul marelui bucătar. Chiar şi echipa de fotbal Olympic Lyon a postat un mesaj pe tweeter spunând că este o zi tristă pentru că au pierdut simbolul oraşului Lyon. 

Credit foto: Paul Bocuse Facebook Page

paul bocuse lyon