tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Ciocolata va dispărea până în 2050. Care este şansa pe care o au plantaţiile de cacao?

Ciocolata va dispărea până în 2050. Care este şansa pe care o au plantaţiile de cacao?

4 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Dacă îţi place ciocolata, atunci trebuie să te pregăteşti pentru nişte veşti proaste. Experţii spun că ne vom mai bucura de ea până în 2050.

Boabele de cacao, materia primă pentru ciocolată, pot creşte doar în anumite condiţii climaterice, în pădurile tropicale umede. Cele mai multe dintre ele vin din vestul Africii. Din cauza încălzirii globale, se preconizează că zonele în care se află plantaţiile vor fi din ce în ce mai uscate, iar temperaturile în aceste arealuri vor fi din ce în ce mai mari.

Experţii de Administraţia Naţională a Oceanelor şi Studiul Atmosferei din SUA (NOAA) avertizează că până în 2050 plantaţiile de boabe de cacao vor dispărea în proporţie de 89,5%. Primul pas va fi că fermierii vor fi obligaţii să îşi mute culturile la altitudini tot mai mari, dar care nu oferă suprafeţe foarte mari. Problema cea mai mare este că temperaturile ridicate nu afectează doar culturile actuale, ci şi pe cele viitoare, ceea ce face aproape imposibil ca plantele să poată să se adapteze.

Chiar şi acum, cercerea pentru ciocolată este mult mai mare decât oferta. Un elveţian mănâncă în medie 10 kg de ciocolată pe an, iar un american 5 kg. Cantităţile sunt foarte mari mai ales dacă luăm în considerare că pentru un singur baton de ciocolată este nevoie de 40 de boabe de cacao.

Experţi de la Universitatea Berkeley din California au un proiect prin care vor să modifice AND-ul boabelor de cafea astfel încât să poată să fie cultivate şi la temperaturi mai calde. 

ciocolata disparitie