tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Cum au influenţat cercetătorii de la Harvard, în 1965, consumul de zahăr de astăzi

Cum au influenţat cercetătorii de la Harvard, în 1965, consumul de zahăr de astăzi

19 sep 2016 comentarii

Industria alimentară a oferit fonduri pentru un studiu cu rezultate înşelătoare, într-un efort de a influenţa politicile de sănătate, timp de mai bine de jumătate de secol, potrivit unei cercetări ale cărui rezultate au fost publicate luna aceasta, scrie bloomberg.com.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea California, San Francisco, publicat în 12 septembrie în revista JAMA Internal Medicine, arată că în 1965, Sugar Research Foundation (SRF), precursoare a Asociaţiei Zahărului de astăzi, i-a plătit pe oamenii de ştiinţă de la Harvard pentru a demonta un adevăr - acum vast acceptat de oamenii de ştiinţă - cum că zahărul poate creşte riscul bolilor cardiace. În schimb, industria şi cercetătorii de la Harvard au dat vina strict pe grăsimile saturate.

Folosind corespondenţa din arhive medicale, rapoarte, notiţe de la simpozioane şi alte documente, cercetătorii au datat îngrijorările SRF în ceea ce priveşte legătura dintre bolile de inimă şi zahăr,  cu anul 1962, când un bord consultativ ştiinţific a publicat un raport care concluziona că "evoluţia cercetărilor în domeniul bolilor de inimă ar trebui analizate în detaliu". Aşadar, prima atestare a nocivităţii zahărului asupra sănătăţii inimii.

Până în iulie 1965, mai multe studii care susţineau că legătura este reală au fost făcute publice, însă directorul de cercetare de la SRF de la acea vreme, John Hickson, bătea la uşa Harvardului, căutând oameni de ştiinţi dispuşi să demonteze orice legătură dintre zahăr şi efectele nocive asupra sănătăţii. Şi i-a găsit.

În acea vară, Frederick Stare, director al departamentului de nutriţie al Şcolii de Sănătate Publică de la Harvard, a cooptat doi colegi pentru realizarea proiectului 226.

Pentru 6.500 de dolari - echivalentul a 48.000$ astăzi - plătiţi de SRF, respectivii oameni de ştiinţă şi-ar publica propria lucrare, alcătuită în urma analizării celorlalte cercetări deja publicate - cele care corelau zahărul cu boala coronariană şi alte afecţiuni ale inimii - alese personal de Hickson.

Cu câteva zile înainte de a face publică cercetarea, i-au trimis schiţa lui Hickson. A fost mulţumit de rezultat.

În 1967, lucrarea a fost publicată în New England Journal of Medicine. Concluzia: "nu există nicio îndoială" că, pentru a preveni apariţia bolilor de inimă şi a afecţiunii coronoriene, singura precauţie în ceea ce priveşte dieta este reducerea consumului de colesterol şi grăsimi saturate. Cu alte cuvinte, nu vă faceţi griji în privinţa zahărului.

Într-o declaraţie, luni, Asociaţia Zahărului a afirmat că "Sugar Research Foundation ar fi trebuit să exercite o mai mare transparenţă", dar că "este o provocare pentru noi să comentăm asupra evenimentelor care s-ar fi întâmplat acum 60 de ani şi asupra unor documente pe care nici nu le-am văzut".

Walter Willett, şeful departamentului de nutriţie de la Şcoala de Sănătate Publică (Harvard), a declarat, săptămâna trecută, că standardele privind conflictul de interese s-au schimbat semnificativ din anii 60 încoace. El a mai spus că articolul publicat în revista JAMA a oferit "o avertizare utilă potrivit căreia fondurile oferite de industrie sunt o problemă îngrijorătoare în cercetări, întrucât reprezintă o influenţă mare asupra a ceea ce se publică" şi a mai observat că Congresul a alocat din ce în ce mai puţine fonduri pentru cercetări, în ultimul deceniu.

Deja nu mai este niciun secret că industria sponsorizează astfel de cercetări şi în ziua de azi. În iunie, o investigaţie a scos la iveală că Asociaţia Naţională a Cofetarilor a lucrat cu un profesor de nutriţie, la Universitatea de Stat din Louisiana, la o cercetare care a arătat că tinerii care consumă zahăr sunt mai slabi decât cei care nu consumă.

zahăr studii