tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

De ce whisky-ul japonez cucereşte lumea

De ce whisky-ul japonez cucereşte lumea

21 feb 2017 comentarii

Industria japoneză de whisky produce băuturi care tot mai des înving clasicele scoţiene.

Shinjiro Torii a deschis prima distilerie de whisky japonez, în Yamazaki, în 1923, undeva între Kyoto şi Osaka. Într-o perioadă în care japonezii beau doar sake, vizionarul antreprenor a transformat un mic magazin unde vindea vinuri importate, într-o companie de succes, Kotobukiya, care mai târziu a preluat numele Suntory. Iar pasul următor a fost producerea şi distribuirea whisky-ului în Japonia, notează cntraveler.com

Pe atunci nu şi-ar fi imaginat că produsele sale vor putea întrece vreodată calitatea celebrului Scotch.

Însă acum doi ani, Jim Murray, unul dintre cei mai renumiţi şi respectaţi critici în materie de whisky, a numit Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 cel mai bun whisky din lume, datorită gustului special, delicat şi geniului aproape imposibil de descris.  

Distileria Yamazaki, deţinută de Suntory, se află într-o zonă cu dealuri verzi, apropiată de păduri de bambus, un loc recunoscut pentru apele cristaline, de care Torii a profitat. Pe lângă excelenta calitate a apei, gradul de umiditate esse foarte important pentru obţinerea unui whisky de calitate superioară, pentru că băutura se maturează în butoaie timp de 3-4 ani. Râurile Katsua, Uji, şi Kizu oferă însă tot ce e necesar.

În 2017, se împlinesc 95 de ani de când whisky-ul este produs în Japonia, iar produsele Suntory sunt mai populare ca niciodată, cererea la nivel mondial fiind uriaşă. 

Citeşte şi 

Diferenţa dintre whiskey şi whisky

Lumea rămâne fără bătrânul single malt Scotch

 

whisky