tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

De unde vine cel mai bun somon afumat din lume

De unde vine cel mai bun somon afumat din lume

6 ian 2017 comentarii

Ca să deguşti cel mai bun somon afumat din lume trebuie să ajungi pe o mică insulă, mai puţin cunoscută, aflată în Scoţia: North Uist.

Scoţia este renumită la nivel mondial pentru somonul afumat premium pe care îl produce. Însă cel mai bun din lume este pregătit "hand-made", pe o mică insulă de pe coasta de vest a ţării: North Uist, notează cntraveler.com.

Printre britanici, insula este cunoscută datorită asocierilor cu regalitatea. Aici, prinţul Charles şi-a petrecut mult timp, în tinereţe, lucrând la o fermă. Încă revine în aceste locuri, în vizite private. Apoi este vorba de Fergus Granville, cel care conduce North Uist, un fel de primar şi Lordul Grantham din Downton la un loc. Fergus Granville este finul Reginei Elisabeta a II a şi geniul din spatele business-ului care aduce lumii cel mai bun somon afumat.

A iubit în North Uist din prima clipă, după ce părinţii săi au ajuns aici în anii 60.  "Libertatea. Cu asta am crescut aici şi aşa sunt educaţi şi copiii mei" spune Granville. "Acest spaţiu deschide orizontul", completează el.

Granville deţine multe terenuri pe insulă, iar acum un deceniu a cumpărat şi o veche afumătoare, creând în timp un business de succes, foarte apreciat la nivel mondial. Astăzi, Hebridean Smokehouse are o cifră de afaceri de peste 1 milion de dolari şi 12 angajaţi.

Aici se afumă anual în jur de 35 de tone de peşte. Granville este obsedat de calitate şi nu vrea să audă de uzul antibioticelor care se practică în ferme. Creşte peşti pe care-i cumpără din capturile de somon sălbatic făcute de pescarii zonei. Cine doreşte să viziteze Hebridean Smokehous poate vedea cum lucrează echipa şi poate degusta somon sau păstrăv afumat, scoici afumate sau cozi de homar. 

Nu este singurul business de acest fel din North Uist. Iain MacRury este proprietarul Salar Smokehouse şi are propriile reţete când vine vorba de afumat peştele. Îl găteşte într-un cuptor special, la temperaturi înalte, dar în acelaşi timp îl şi afumă. Obţine astfel un miez excelent pentru salate. MacRury marinează, de asemenea, somon în chili, lime şi tarhon înainte de a-l afuma, pentru un plus de savoare.

Afacerea sa nu este însă atât de mare ca a lui Granvile, nu exportă încă, dar prinde puteri.

 

 

somon afumat