tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Deficitul global tot mai mare de vanilie va scumpi îngheţata vara aceasta
BITTER

Deficitul global tot mai mare de vanilie va scumpi îngheţata vara aceasta

1 iun 2016 comentarii

Vanilia este a doua cea mai scumpă mirodenie din lume după şofran.

Îngheţata ta preferată cu vanilie şi-ar putea schimba gustul, s-ar putea scumpi serios sau ai putea să nu prea o mai găseşti pe piaţă vara aceasta.
 
Problemele de producţie din Madagascar, cel mai mare producător de vanilie din lume, au determinat o creştere a preţurilor de 120 de procente de la an la an, adică preţul păstailor de vanilie este acum cotat la 155 de lire sterline/kg faţă de 14 lire sterline/kg acum cinci ani.
 
Potrivit Mintec, condiţiile meteo care nu au stimulat deloc înflorirea, mai ales în 2014, au afectat producţia şi au scăzut calitatea. Iar toată această situaţie a fost agravată şi de importatorii care s-au grăbit să-şi refacă stocurile, de frică să nu plătească mai mult.
 
"Ne va afecta pe toţi", spune unul dintre principalii furnizori de vanilie la nivel mondial, Cook’s Flavouring Company.  O companie medie va cheltui 5 milioane de dolari pe an pe această mirodenie.
 
Vanilia creşte şi în Mexic şi Tahiti, însă nu are calitatea celei din Madagascar. Iar recolta pură 100% a devenit mai nou şi ţinta hoţilor, pentru că este foarte valoroasă. 
 
Pentru vara 2016, această combinaţie de preţuri mari şi calitate slabă îî va determina pe producătorii de alimente şi băuturi să caute alternative la aromele de vanilie naturală, potivit Food Business News.
 
Vestea bună este ca furnizorii cred că situaţia este una temporară, spune Craig Nielsen, CEO la Nielsen-MasseyVanillas.
 
"Floarea de vanilie se deschide o singură dată pe an, iar în 2016 au înflorit la timp, iar preţurile ar putea începe să scadă din trimestrul 4 din 2016", adaugă Nielsen.
 

vanilie îngheţată