tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Documentar despre lumea culinară nominalizat la Oscar

Documentar despre lumea culinară nominalizat la Oscar

2 feb 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

”Knife Skills” regizat de Thomas Lennon a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar de scurtă durată.

Thomas Lennon este bun prieten cu bucătarul David Waltuck care a condus restaurantul Chantarelle, care acum este închis. În septembrie 2013, Lennon a fost invitatul lui Waltuck la o cină. Aici l-a cunoscut pe Brandon Chrostowski, un personaj cu o istorie fascinantă. Sommelier şi bucătar celebru în SUA, Chrostowski a renunţat la jobul său de la un restaurant de lux pentru a-i învăţa pe condamnaţii din închisori bazele bucătărie astfel încât aceştia să se poată integra apoi mai uşor în viaţa socială. La acea cină, cei doi au vorbit despre planul sommelierului de a deschide un local cu specific franţuzesc în Cleveland, iar angajaţii să fie recrutaţi din rândul celor eliberaţi din închisoare. Aşa i-a venit ideea lui Lennon să realizeze un documentar despre această poveste impresionantă.

Regizorul Thomas Lennon este pentru a patra oară nominalizat la Oscar, iar în 2007 a câştigat trofeul pentru filmul ”The Blood of Yingzhou District”. ”Knife Skills” prezintă viaţa a 120 de oameni proaspăt eliberaţi din închisoare care ajung să înveţe tainele bucătăriei de la Chrostowski. Mulţi dintre ei nu au nicio înclinaţie spre acest domeniu. Personajele centrale, sommelierul şi ajutoarele sale chef Gilbert şi chef Gerry îi învaţă pe cursanţi geografie (în special cea a Franţei), limba franceză şi tehnici de lucru în bucătărie pe parcursul a 6 săptămâni. Tot programul durează 6 luni timp în care foştii condamnaţi trec prin toate specializările din bucătărie. Mulţi dintre ei renunţă, alţii încalcă din nou legea şi se întorc după gratii. La sfârşit, termină cursul doar 77.

Întâlnirea dintre Brandon Chrostowski şi Thomas Lennon a avut loc exact în momentul potrivit, pentru că documentarul a putut să surprindă tot ceea ce s-a întâmplat de la prima oră de curs până la final. Chrostowski a fost şi el după gratii, fapt care i-a creat o personalitate complexă. În timpul filmărilor cei doi aproape s-au luat la bătaie, pentru că regizorul i-a pus pe doi dintre clienţii restaurantului să semneze o declaraţie prin care îşi dădeau acordul să fie filmaţi, iar sommelierul a considerat că le strică seara.

Knife Skills este şi un răspuns la un alt documentar care are în centru lumea bucătarilor Chef’s Table. Acesta prezintă lumea celor foarte bogaţi, chefi din restaurante cu stele Michelin. În schimb Lennon surprinde lumea celor pe care gastronomia i-a ajutat să supravieţuiască şi i-a ridicat de jos.


Dacă vrei să citeşti mai multe articole interesante nu uita să ne dai LIKE şi pe FACEBOOK!

 

documentar nominalizare oscar regizor