tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

E471, un aditiv despre care autorităţile europene spun că este sigur

E471, un aditiv despre care autorităţile europene spun că este sigur

20 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) recomandă Comisiei Europene să schimbe recomandările pentru aditivul alimentar E471, mono şi digliceride ale acizilor graşi.

Specialiştii din cadrul  EFSA au conchis, în urma unei evaluări, că nu există niciun risc pentru sănătate atunci când E471 este folosit în produse alimentare în limitele legale şi de aceea nu există necesitatea de a se specifica o doză zilnică admisă.

E471 este folosit ca emulsifiant şi este fabricat din esterificarea directă a glicerolului cu acizi graşi. Glicerolul este produs într-o mulţime de moduri, multe dintre ele ducând la contaminări, care pot fi ”surse de îngrijorări privind riscurile toxicologice”, potrivit raportului EFSA. Într-o întâlnire anterioară a celor de la EFSA, privind contaminările ce pot apărea în lanţul alimentar, s-a admis că E471 este singura sursă de esteri de glicedil(3-MCPD). Aceştia sunt hidrolizaţi la nivelul tractului intestinal rezultând glicedol liber, care este considerat cancerigen în cazul oamenilor de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit unui raport al EFSA din 2015 unul din cinci copii depăşeşte zilnic doza de esteri de glicedil (3-MCPD).

EFSA e cerut Comisiei Europene să limiteze cantităţile admise pentru elementele toxice (arsenic, cadmiu, mercur, plumb) din E471 astfel încât oamenii să nu mai fie expuşi la aceste substanţe. De asemenea, s-a cerut limitarea cantităţilor de solvenţi reziduali tert-butanol şi tert-pentanol.

E471 este folosit cu precădere în pâine şi alte produse de panificaţie, în produse de patiserie, margarină sau alte grăsimi tartinabile. 

comisia europeana recomandare aditiv alimentar e4471