tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Europa rămâne fără kebab

Europa rămâne fără kebab

4 dec 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Comisia pentru Mediu Înconjurător, Sănătate Publică şi Siguranţa Alimentelor din cadrul Comisiei Europene vor să lase ţările membre UE fără kebab.

Nu preparatul în sine are o problemă, ci carnea folosită pentru realizarea lui. Aceasta conţine acid fosforic, di-tri şi polifosfaţi pentru care UE dorea o derogare. În acest moment, aditivii alimentari E338 şi E452 pot fi folosiţi pentru carne cu scopul de a păstra aromele şi de a reţine apa, doar în cazuri excepţionale, pentru că Regulamentul E1333/2008 interzice, în pricipiul folosirea lor în preparate din carne.

UE a dorit interzicerea acestor aditivi alimentari pentru că dovezi ale specialiştilor în probleme de sănătate de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor arată că fosfaţii afectează buna funcţionare a inimii şi duc la probleme serioase de sănătate consumaţi pe o perioadă lungă de timp. O re-evaluarea va fi făcută în decembrie 2018.

O situaţie similară a fost şi în 2015, când Cehia a cerut o derogare pentru folosirea fosfaţilor în produsele lor tradiţionale, menţionând că procesul tehnologic cere utilizarea lor. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul kebabului. Fosfaţii şi polifosfaţii ajută carnea să-şi păstreze textura şi aromele.

Problema va fi dezbătută la jumătatea lunii decembrie când Parlamentul European se va reuni la Strassbourg. 

uniunea europeana comisia europeana kebab