tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Franţa: prima ţară din lume care obligă supermarketurile să doneze mâncarea nevândută în loc să o lase să se strice
COOL

Franţa: prima ţară din lume care obligă supermarketurile să doneze mâncarea nevândută în loc să o lase să se strice

12 feb 2016 comentarii

Legea a fost votată în unanimitate de către Senatul francez la începutul lunii februarie; sub incidenţa sa vor intra toate supermarketurile cu o suprafaţă mai mare de 400 de metri pătraţi.

Gata cu risipa alimentară, au decis senatorii francezi la începutul acestei luni, când au votat o lege care le interzice supermarketurilor să arunce sau să lase să se strice produsele alimentare nevândute al căror termen de expirare se apropie, scrie Independent. Pentru a preveni acest lucru, supermarketurile sunt de acum obligate să semneze contracte cu asociaţii caritabile la alegere, către care să doneze surplusul de produse alimentare pe care le au în stoc. 

În cazul în care nu respectă noua lege a prevenţiei risipei alimentare, supermarketurile găsite vinovate pot primi amenzi de până la 3750 de euro. 

Legea se bucură deja de ecouri pozitive în Franţa, iar iniţiatorul legii, parlamentarul Arash Derambarsh declară că următorul pas este, în viziunea sa, ca Preşedintele Hollande să lupte pentru extinderea acestei legi şi în interiorul UE. "Lupta abia începe", a declarat iniţiatorul legii. "Acum trebuie să luptăm mai departe pentru eradicarea risipei alimentare şi în restaurante, brutării, cantine şcolare şi corporatiste". 

risipa alimentara lege franta supermarketuri mancare stricata