tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Gastronomie
FRESH

Gastronomie "high": marijuana în reţete de mâncare

11 feb 2016 comentarii

Dintotdeauna, marii Chefi ne-au îndemnat să folosim ierburi aromatice cât mai proaspete în mâncare, pentru o savoare deosebită. Dar când lista ingredientelor este îmbogăţită cu ierburi precum marijuana sau canabis, pare să se contureze un nou trend culinar: "high" cuisine... la propriu! :)

Deşi poate părea de necrezut pentru unii, marijuana utilizată în scopuri culinare pare să se situeze printre ultimele trenduri gastronomice, fiind deja folosită de către marii Chefi ai lumii, informeaza publicaţia theguardian.com, citată de Mediafax. Dacă până acum specialiştii au mizat mai mult pe proprietăţile terapeutice şi curative ale acestor ierburi, mai nou maeştrii bucătari s-au hotărât să exploreze şi potenţialul lor gastronomic, mizând pe aromă şi gustul ei în combinaţie cu diferite alte ingrediente. 

Marijuana culinară însă nu-i pentru oricine: acest deliciu este rezervat, deocamdată, doar gastronomiei de lux, fiind integrat în meniuri în care Chefii si-au permis libertatea de a experimenta şi de a se exprima cât mai creativ. 

Astfel, de la dineuri în care preparatele au fost garnisite cu frunze proaspete de marijuana şi până la restaurante în care canabisul a fost încorporat direct în preparate, ierburile cu efect halucinogen par să fie din ce în ce mai prezente pe scena culinară mondială. Jesse Pearson, jurnalist la revista GQ, povesteşte cum, în urma participării la un eveniment caritabil la care meniul a inclus preparate cu canabis, a rămas drogat mai bine de 24 de ore. Experienţa sa nu s-a dovedit a fi una fericită: "Suntem o naţiune obsedată de mâncare şi de maeştri bucătari, în aceeaşi măsură în care suntem obsedaţi în secret de droguri. Însă, judecând după produsele triste expuse în vitrinele magazinelor care vând canabis, preparatele cu «iarbă» au rămas la acelaşi nivel ca atunci când Janis Joplin era încă în viaţă", mărturiseşte jurnalistul. 

La restaurantele de lux însă, nivelul nu pare să fi rămas acelaşi. Spre exemplu, la restaurantul Castelului Dragsholm din Danemarca, unul dintre cele mai prestigioase restaurante din această ţară, maestrul bucătar Claus Henriksen serveşte clienţilor săi brânză afumată cu fum de marijuana, decorată cu frunze proaspete de canabis şi însoţită de piure din seminţe de marijuana prăjite şi apoi pisate. Brânza aceasta nu este însă singurul preparat de acest fel din meniul restaurantului: Cheful Claus Henriksen  a mai creat şi o budincă aerată îmbogăţită cu canabis, precum şi cârnaţi festivi cu frunze de marijuana şi arahide pisate, pe care i-a inclus în meniul de Crăciun. 

Varietatea de canabis folosită de Chef Henriksen are un conţinut foarte scăzut de THC (Tetrahidrocanabinol) şi este cultivată la ferma lui Søren Wiuff, furnizor celebru al legendarului restaurant Noma şi al altor restaurante de top, foarte apreciat pentru principiile organice pe care le foloseşte în cultura plantelor sale.

*Nota redacţiei: Nu, n-ai avut halucinaţii când ai citit acest articol. Chiar e o ştire pe bune! :) 

marijuana canabis gastronomie high haute cuisine preparate halucinogene trenduri culinare