tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Gătitul cu gura, trendul controversat al anului 2018

Gătitul cu gura, trendul controversat al anului 2018

19 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

O nouă modă vrea să îşi facă loc printre atâtea câte sunt legate de gătit. Problema cea mai mare este că implică trecerea peste nişte norme sociale, poate chiar şi de igienă pe care mulţi foarte mulţi nu sunt dispuşi să le accepte.

Noul trend implică să găteşti folosindu-te de gură. Deja pe reţelele de socializare circulă o mulţime de filmuleţe, iar reacţiile utilizatorilor nu se lasă aşteptate.

Gătitul cu gura implică să nu fie folosite niciun fel de instrumente în afară de buze, dinţi sau limbă. Fărâmiţarea nu se face cu blenderul, ci mestecând ingredientele ca mai apoi să fie scuipate în bolul în care se pregăteşte mâncarea. Inventatoarea acestei metode îşi foloseşte gura chiar şi pentru a topi untul.

Pentru majoritatea metoda pare ireală. Totuşi, este adevărat, iar clipul o prezintă pe Iska Lupton pregăting un curcan umplut folosindu-se doar de gură. Ideea i-a venit producătorului Nathan Ceddia după ce, spune el, a auzit o mulţime de oameni din jurul lui care s-au rănit în timp ce au folosit ustensile de bucătărie. ”Bucătăria trebuie să fie un loc confortabil unde oamenii să-şi exprime creativitatea. Îmi place mult să gătesc, dar nu suport cuţitele, aşa că de multe ori fac totul utilizându-mi doar mâinile”, a declarat pentru Munchies producătorul.

De aici a pornit ideea de a crea un nou stil de a găti care să nu aibă nimic în comun ceva existent. Voia să se întoarcă la perioada în care oamenii nu aveau acces la ustensile şi gadgeturi sofisticate. După cum a declarat, a vrut să scoată din el un om al peşterilor care zăcea acolo latent.

Într-un alt interviu, acordat publicaţiei The Atlantic Ceddia, care este un artist ce se ocupă de food design, spune că ideea i-a venit în timp ce gătea cu un prieten şi nu au găsit niciun cuţit prin preajmă. Mai apoi, şi-a dat seama că poate folosi această ”inovaţie” ca un răspuns la cantitatea enormă de poze şi filme cu mâncare care circulă pe social media. ”Nimeni nu găteşte, dar toţi pun fotografii cu mâncare. Este pornografie gastronomică dusă la extrem”, a spus artistul.

Chiar dacă a făcut totul ca un protesc, Ceddia spune că va merge mai departe. Ba chiar a creat 10 reţete şi a deschis un canal de youtube unde oamenii pot pune videoclipuri cu reţetele lor. 

trend gătit cu gura