tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Italia ia măsuri. Risipa de alimente, un fenomen la nivel mondial: 1,3 mld. tone de mâncare se aruncă la gunoi
BITTER

Italia ia măsuri. Risipa de alimente, un fenomen la nivel mondial: 1,3 mld. tone de mâncare se aruncă la gunoi

4 aug 2016 comentarii

Italia tocmai a adoptat o nouă lege, pentru a reduce risipa de mâncare. Cinci milioane de tone de alimente ajung la gunoi, în fiecare an, în această ţară.

Ministrul agriculturii, Maurizio Martina, spune despre această lege că este una dintre "cele mai frumoase şi practice moşteniri" ale Expoziţiei de Milano, din 2015, care s-a focusat pe combaterea foametei şi pe reducerea risipei de mâncare la nivel mondial, notează BBC. 
 
Risipa de alimente costă business-urile şi gospodăriile din Italia peste 12 miliarde de euro, anual. Undeva la 1% din PIB.
Iar această situaţie nu se rezumă doar la Italia. Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, o treime din mâncare ajunge la gunoi, la nivel mondial, adică 750 de milioane de dolari se pierd în coşurile de gunoi într-un singur an. Procentul este undeva la 40% în Europa. 
 
"Alimentele care ajung la gunoi, numai în Europa, ar putea hrăni 200 de milioane de oameni", arată FAO.
 
Nu este prima dată când Italia ia atitudine vizavi de această problemă. Acum trei luni de zile, autorităţile au decis că a fura cantităţi mici de mâncare pentru a combate foametea nu reprezintă o infracţiune.
 
Acum multe business-uri vor putea înregistra donaţiile foarte simplu, în fiecare lună. Şi nu vor fi sancţionate dacă vor dona mâncare al cărei termen limită de vânzare înscris pe etichetă abia a fost depăşit. De asemenea, cu cât vor da mai multe alimente, cu atât taxele pe care le vor plăti vor fi mai mici.
 
La începutul anului, Franţa a adoptat o serie de măsuri similare pentru a stopa acest fenomen, lanţurile de magazine fiind obligate să doneze alimentele nevândute, pe cale să expire, către organizaţii caritabile sau grădinilor zoologice, distrugerea produselor fiind ilegală.
 
Şi în România a fost propus un astfel de proiect, potrivit Gândul. În ţara noastră, în fiecare an, 2,2 milioane de tone de alimente ajung la gunoi, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi, fiind a noua ţară din UE în topul celor mai risipitoare state, în condiţiile în care suntem a doua cea mai săracă ţară din UE.
 

risipa de mâncare