tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Jamie Oliver vrea să interzică vânzarea de băuturi energizante copiilor

Jamie Oliver vrea să interzică vânzarea de băuturi energizante copiilor

9 ian 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Jamie Oliver, celebrul chef britanic, se implică într-o nouă campanie de educare a copiilor cu privire la alimentaţia sănătoasă. El face presiuni ca vânzarea băuturilor energizante către persoanele sub 16 ani să fie interzisă prin lege.

Asociaţia ”Action on sugar” a cerut şi ea ca băuturile energizante să fie interzise sau măcar să fie interzise porţiile pentru a se limita consumul de zahăr şi de cafeină. De asemenea, NASUWT cere guvernului să studieze efectele pe care aceste produse le au asupra copiilor.

Jamie Oliver spune că 69% dintre copiii cu vârste între 8 şi 10 ani consumă băuturi energizante, 13% dintre ei recunoscând că ajung şi la un litru pe zi. Aceste lucru este echivalent cu 12 espresso băute de un adult.

Ce sunt băuturile energizante?

Combinaţia de cafeină, taurină, vitamine şi alte substanţe fac din băuturile energizante produse funcţionale. Numai că au un aport ridicat de zahăr şi cafeină ceea ce are efecte negative asupra sănătăţii. În general, principalii consumatori sunt copiii şi adolescenţii, iar Asociaţia de Pediatrie din Canada a atras atenţia anul trecut că în cel mai bun caz nu sunt necesare, iar consumul lor este extrem de periculos. Un studiu realizat de medici de la Deakin University School of Psychology a arătat că tinerii nu fac diferenţa între băuturile răcoritoare şi cele energizante.

Până acum Jamie Oliver a reuşit să convingă o parte din directorii de şcoli să interzică vânzarea acestor produse în interiorul unităţilor de învăţământ, dar spune că este nevoie de mai mult. Guvernul trebuie să legifereze vârsta de la care o persoană poate cumpăra băuturi energizante.

O singură doză de băutură energizantă are în general 80 g cafeină, aproape cât o cană mare de cafea instant. Nici cantitatea de zahăr nu este mai mică. 27,5 g/ 250 ml, echivalentul a 7 cuburi de zahăr, mai mult decât un copil de zece ani trebuie să consume într-o singură zi.

Legislaţia europeană este destul de permisivă. Pentru ca un produs să aibă înscrisă pe ambalaj menţiunea ”Conţinut ridicat de cafeină. Nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează” trebuie să aibă mai mult de 150 ml într-o doză.

Asociaţia Britanică pentru Băuturi Răcoritoare spune că reclamele la astfel de produse nu trebuie plasate în media pentru că mai mult de 35% din audienţă este reprezentată de copii sub 16 ani. Reclamele nu ar trebui să fie nici în şcoli sau la o distanţă mai mică de 100 m de acestea.

Lituania şi Letonia sunt singurele ţări în care vânzarea băuturilor energizante este interzisă persoanelor care nu au împlinit 18 ani. De asemenea, un lanţ de supermarketuri din Marea Britanie a decis voluntar să se alăture campaniei lui Jamie Oliver şi a anunţat că va cere un act de identitate clienţilor care doresc să cumpere băuturi energizante, menţionând că celor care nu au 16 ani nu le vor vinde.

Oliver este responsabil şi pentru introducerea taxei pe zahăr în Marea Britanie.

 

alimentatie sanatoasa energizante copii jamie oliver