tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Junk food,
BITTER

Junk food, "mai puţin periculoasă", atunci când este asociată cu dieta mediteraneană

26 apr 2016 comentarii

Un studiu recent arată că cei care consumă junk food în cantităţi moderate, asociate cu preparate ale dietei mediteraneene, sunt mai puţin predispuşi riscurilor decât se credea.

Dieta "occidentală" nu este atât de dăunătoare în combinaţie cu cea mediteraneană, bogată în fructe, legume, peşte şi alimente nerafinate, spun cercetătorii, notează The Independent.

15.000 de oameni din 39 de ţări au făcut parte dintr-un studiu în urma căruia oamenii de ştiinţă au descoperit că în timp ce dieta mediteraneană a fost asociată cu un risc scăzut al infarctului miocardic şi al atacurilor vasculare cerebrale, dieta "vestică", bogată în zaharuri, băuturi dulci şi alimente prăjite nu a fost asociată cu niciun risc crescut.

Cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, au rugat participanţii la studiu, pacienţi cu boală coronariană stabilă, să completeze un chestionar despre stilul de viaţă. Aceştia au fost întrebaţi cât de des au mâncat anumite alimente precum carne, peşte, lactate, cereale, fructe, dulciuri, deserturi, alimente prăjite şi băuturi cu zahăr. 

Apoi au dat fiecărui participant  "un scor al dietei mediteraneene" (MDS) şi  "un scor al dietei vestice" (WDS) de la 0-24.

Potrivit studiului publicat in European Heart Journal, când respondenţii au fost vizitaţi trei ani şi jumătate mai târziu, s-a descoperit că 10,1 % dintre ei au suferit un infarct sau un AVC, însă s-a observat că numarul evenimentelor cardiovasculare a fost mai mic în rândul celor care au avut un MDS de 15 sau mai mic. Dar profesorul Ralph Stewart, coordonatorul studiului, spune că nu a văzut nicio legătura între un WDS mare şi o creştere a cifrei infracturilor sau AVC-urilor.

"După ce am căutat alţi factori care ar fi putut influenţa rezultatele, am descoperit că fiecare punct în plus la MDS a fost asociat cu o reducere de 7% a riscurilor de evenimente cardiovasculare în randul celor cu boli de inimă. În contrast, consumul mai crescut de alimente considerate a fi mai puţin sănătoase, tipice dietei occidentale, nu a fost asociat cu o creştere a acestor evenimente, lucru la care nu ne-am fi aşteptat. Asta nu înseamnă că oamenii pot mânca acum liniştiţi junk food, însă focusul ar trebuie să stea în a convinge oamenii să consume mai multă mâncare sănătoasă, decât să-i oprim să o mănânce pe cea dăunătoare", concluzionează profesorul Stewart. 

"Nu am găsit nicio dovadă în urma acestui studiu potrivit căreia consumul moderat de junk food face rău. Cu toate acestea, pentru că evaluările sunt relativ noi, brute, efectele negative ale acestei diete nu pot fi excluse", încheie el.

 

 

dieta mediteraneană dieta occidentală studii