tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Lumea rămâne fără bătrânul single malt Scotch
SPICY

Lumea rămâne fără bătrânul single malt Scotch

27 iun 2016 comentarii

E momentul să îţi faci provizii: setea iubitorilor de single malt scotch este tot mai mare la nivel mondial, din SUA şi până în China, iar preţurile sunt împinse tot mai sus.

S-a vorbit mai întâi de o criză de whisky, apoi au venit avertismente legate de dispariţia ginului, pentru ca acum soarta bătrânului single malt scotch să intre în dezbatere.

Investitorii sunt tot mai atraşi de "mirosul" de cash al acestei băuturi, forţând astfel distileriile să lucreze la foc continuu pentru a face faţă cererii uriaşe.

"Criza bătrânului 'single malt' a început şi se va adanci", spune Rickesh Kishnani, cel care a lansat primul fond de investiţii pe whisky, potrivit CNN.

Problema este că single malt scotch a fost mereu, prin design, o marfă limitată. Distileriile produc o anumită cantitate stabilită într-un an, cu zero vizibilitate despre ce va însemna cererea atunci când sticlele vor ajunge la vârste venerabile.

Din păcate, industria s-a trezit în acest "boom" mult prea târziu. La sfârşitul anilor '80, multe distilerii ieşeau din business, şi acum un deceniu exporturile de scotch stagnau.

Se lucrează în prezent la o capacitate mai mare, însă vestea proastă pentru băutorii de whisky este că această criză ar putea dura alţi 10-15 ani, spun experţii.

Naţiunile asiatice se numără printre cele care şi-au descoperit pasiunea pentru scotch. Entuziasmul pentru single malt scotch - whisky făcut din producţia unei singure distilerii, mai degrabă decât dintr-un amestec, este în continuă creştere. În Statele Unite, vânzările anuale aproape că s-au triplat între 2002 şi 2015, potrivit Distilled Spirits Council din SUA.

Exporturile globale de single malt au crescut cu 159% între 2004 şi 2014, potrivit Scotch Whisky Association. Asia cumpără acum un sfert de miliard de sticle pe an.

"În China, toată lumea vorbeşte despre asta", mărturiseşte Stephen Notman, de la Whisky Corporation.

"Nimeni nu credea într-un milion de ani că va fi o asemenea piaţă pentru whisky vechi de 30-40 de ani".

Cel mai scump scotch a fost vândut în Hong Kong: o carafă mare de cristal, cu whisky Macallan "M", a fost cumpărată cu 628.205 dolari, la o licitaţie organizată de Sotheby, in 2014.

Pentru a combate această "secetă", producţia a fost intensificată. "Acum lucrăm la capacitate maximă, şapte zile pe săptămână, 24 din 24", declară Charlie Whitfield, brand manager la Macallan.

Până la începutul anului 2018, Macallan, una dintre cele mai populare mărci de whisky, va avea o a doua distilerie online. Dar nu va elibera sticle imediat, pentru că, potrivit legii, tot scotch-ul trebuie să aibă cel puţin trei ani.

În ultimii ani, branduri precum Macallan, Highland Park şi Oban au început să iasă în grabă cu etichete care nu menţionează vârsta whisky-ului. Un mod contemporan de a compensa cererea.

Între timp, preţurile pentru whisky cu vârste onorabile sunt tot mai mari. O sticlă de Black Bowmore de acum 30 de ani, costa - înainte de lansarea sa în 1994 - 110 dolari. Acum valorează 7.000 dolari.

Indexul Investment Grade Scotch Whisky, care urmăreşte preţurile de licitaţii, a avut un avans de 14% anul trecut, depăşind alte active tradiţionale. Aurul, spre exemplu, a scăzut cu mai mult de 10% în aceeaşi perioadă, în timp ce indexul S&P 500 s-a modificat uşor. Aşteptăm cu nerăbdare şi listarea la bursă a ţuicii noastre neaoşe, să vezi atunci cum rămâne în urmă aurul!

 

single malt scotch whisky