tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Michel Troisgros, cel bun bucătar din lume

Michel Troisgros, cel bun bucătar din lume

27 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Michel Troisgros este cel mai bun bucătar din lume, potrivit unui top realizat de prestigioasa publicaţie, Le Chef. Pe locul al doilea a fost niminalizat Yannick Alleno (Franţa), iar pe locul trei Joan Roca (Spania).

Topul Le Chef are 100 de poziţii, cele mai multe fiind ocupate de bucătari din Franţa. În primii 10 sunt 6 chefi francezi: Pierre Gagnaire, Pascal Barbot, Alain Ducasse, Arnaud Donckelle, Emmanuel Renaut. Italianul Enrico Crippa, japonezul Seiji Yamamoto şi spaniolul Joan Roca par nişte excentricităţi în acest clasament.

Michel Troisgros face parte dintr-o familie care de 4 generaţii se ocupă cu gastronomia. Jean-Baptiste Troisgros împreună cu soţia sa Marie Badaut au deţinut Café des négociants în Burgundia. În 1930, familia împreună cu cei trei copii se mută în oraşul Roanne, unde deschid un restaurant. Pentru că au avut succes cu bucatele lor sincere şi adevărate, după cum au fost numite de reprezentaţii vremii, au deschis Hotel Modern în 1935. Cei doi fii ai lor le-au urmat pasiunea şi la 15 ani erau ucenici la cele restaurantele unor prestigioase hoteluri din Paris. În 1957, Hotelul Modern primeşte numele de Les Frères Troisgros. Deja aveau o stea Michelin primită în 1955. 10 ani mai târziu au mai primit încă una, iar din 1968 deţin 3 stele Michelin. În 1968, Christian Gillau scria despre hotelul fraţilor Troisgros pe coperta ghidului pe care l-a creat ”Am descoperit cel mai bun restaurant din lume!”. În 1983, unul dintre fraţi, Jean, a murit subit. Afacerea a continuat sub comanda lui Pierre, care a avut şi el 3 copii. Claude are un restaurant în Brazilia şi mai multe bistrouri în SUA, Anne Marie deţine un local la Bordeaux, iar Michel a rămas alături de tatăl său. Astăzi afacerea este condusă de Michel Troisgros şi soţia acestuia, alături de care, la începutul carierei, a umblat prin toată lumea pentru a învăţa arta culinară.

În februarie 2018, restaurantul care acum se numeşte Le Bois sans feuilles, a fost mutat în altă parte, la ieşirea din oraşul Roanne. Şi copiii lui Michel urmează aceeaşi carieră.

Pentru a face topul, Le Chef le-a cerut bucătarilor din întreaga lume care deţin restaurante cu 2 şi 3 stele Michelin să scrie o listă cu 5 bucătari pe care ei în văd ca fiind cei mai buni şi care fac cinste meseriei. Ca în cazul oricărui clasament, au existat nenumărate voci care au susţinut că sunt prea mulţi francezi în top. Reprezentanţii Le Chef au spus că explicaţia este simplă: bucătăria franceză este foarte dinamică.

America Latină este reprezentată de un singur chef, Alex Atala din Brazilia, iar Europa de Est nu are niciun nume între cei 100 ai topului. Nici doamnele nu au fost prea votate.  Dominique Crenn (SUA), Anne-Sophie Pic (Franţa), Elena Arzak (Spania, împreună cu soţul ei, Juan Mari Arzak), Carmen Ruscalleda (Spania) şi Nadia Santini (Italia) sunt singurele reprezentante ale sexului frumos. 

bucatar franta top