tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Misterele din Cina cea de Taină. Ce a conţinut de fapt meniul

Misterele din Cina cea de Taină. Ce a conţinut de fapt meniul

13 apr 2017 comentarii

Misterul istoric al Cinei cea de Taină rămâne un subiect intens dezbătut inclusiv în zilele noastre.

Sunt multe teorii cu privire la preparatele existente pe masă la Cina cea de Taină. Leonardo Da Vinci ilustrează în celebra sa pictură cum grupul mânca ţipar. Papa Benedict al XV-lea a afirmat în 2007 că la masă nu s-a mâncat miel, pentru că Cina cea de Taină s-a desfăşurat înaintea sezonului de tăiat miei. Alţii au sugerat că cina era de fapt o masă Pesah, sărbătoare religioasă evreiască.
Experţii spun bazându-se pe pasaje din Biblie că mesenii mâncau pâine nedospită şi beau vin.

Celebra pictură a lui Leonardo Da Vinci înfăţişează detalii uimitoare, unele descoperite abia recent, la ultima restaurare de la sfârşitul anilor '90: peşte la grătar cu felii de portocale. Deşi nu era un fel de mâncare comun pe vremea lui Iisus, ţiparul şi portocalele reprezentau un preparat des întâlnit în Italia secolului al XV-lea, în timpul lui Da Vinci, notează Descoperă.

Fructe precum strugurii şi smochinele erau abundente, dar nu se găseau la începutul primăverii. Este posibil totuşi să fi existat la masa acestora smochine uscate.

De asemenea, mielul nu putea fi servit la Cina cea de Taină, după cum afirmă Papa Benedict al XVI-lea. Fostul Pontif susţine că locul mielului a fost luat de Iisus, conform pasajului biblic „luaţi şi mâncaţi, acesta este corpul meu”, împărţind apostolilor pâinea şi vinul.

Altă teorie vine de la arheologii italieni. Un studiu din 2015 a dezvăluit că un număr de mâncăruri care apar la Pesah a existat la Cina cea de Taină.

 

cina cea de taină