tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

O reţetă uitată într-o cutie de amintiri a transformat-o într-o multimilionară. Povestea unui preparat devenit mâncarea simbol a unei ţări

O reţetă uitată într-o cutie de amintiri a transformat-o într-o multimilionară. Povestea unui preparat devenit mâncarea simbol a unei ţări

24 apr 2017 comentarii

O reţetă pierdută, scrisă de un tată, a transformat-o într-o multimilionară pe fiica sa.

Când tatăl lui Hiroe Tanaka a murit, acesta a lăsat în urmă o reţetă care avea să-i schimbe viaţa fiicei sale. A fost un act de iubire. Fiica sa adora kushikatsu, mâncarea japoneză vândută pe stradă, iar el a petrecut ore în şir pentru a-i perfecţiona gustul.  

Biletul scris de mână de către tatăl ei, în care explica fiecare detaliu despre cum să pregătească reţeta, a ajutat-o pe Tanaka să salveze un restaurant de la faliment, în 2008, să treacă de la stadiul de angajat cu jumătate de normă, la vicepreşedinte al companiei numite după ea, pentru ca într-un final să o transforme într-o multimilionară. Acum, Tanaka trasează strategiile unei companii ce valorează  82 de milioane de dolari, Kushikatsu Tanaka Co, notează Bloomberg.

“Simt că îi aduc un tribut tatălui meu în fiecare zi”, spune Tanaka, în vârstă de 46 de ani. “Şi totul se întâmplă datorită acestei reţete”.

Kushikatsu, legume şi carne, prăjite pe frigăruie, apoi servite cu sos, este un preparat comun pe străzile din Osaka, unde Tanaka a copilărit. Este însă mai puţin cunoscut în alte zone din ţară. Când era mică şi lumea o întreba ce vrea să mănânce, Tanaka spunea întotdeauna kushikatsu. Iar tatăl e a realizat un lucru la care alţii nu s-au gândit: gătitul este o artă. Uleiul, aluatul şi sosul necesitau dozele perfecte. Ani de zile, a perfecţionat reţeta. 

Când Tanaka a împlinit 21 de ani, şi-a pierdut tatăl. Tânăra a început să lucreze în departamentul administrativ al unei companii de publicitate, după ce a decis să nu mai continue studiile la universitatea de literatură. Apoi a încercat să creeze reţeta perfectă de kushikatsu. Fără succes însă. La sfârşitul anilor 90, pentru că şi-a dorit să testeze cât mai multe reţete de kushikatsu, s-a angajat într-un bar din Osaka. Când proprietarul localului, Nuki, şi-a extins afacerea în Tokyo, câţiva ani mai târziu, Tanaka s-a mutat în capitală pentru a lucra împreună la restaurnat de lux pe care el l-a deschis. Aici, câţiva ani mai târziu, a hotărât să renunţe: reţeta perfectă de kushikatsu s-a pierdut odată cu moartea tatălui ei, şi-a spus ea.

“Nu era atît de simplu pe cat credeam eu,” a declarat Tanaka. “M-am gândit că probabil nu sunt în stare să o pregătesc”. Lucrurile au continuat şi mai prost. 

Când criza globală a lovit în 2008, afacerea lui Nuki nu a rezistat. Tanaka s-a apucat de împachetat, nu-şi permitea să mai rămână în Tokyo, şi atunci a fost momentul în care a găsit reţeta, într-o cutie veche de amintiri lăsată de tatăl ei. Îi scrisese pe un bilet reţeta sa secretă de kushikatsu. 

Încurajat de Tanaka, Nuki a hotărât să mai facă o ultimă încercare şi să cucerească Tokyo. A găsit o proprietate mică într-o zonă rezidenţială în afara centrului oraşului, unde chiriile erau mai mici. A mobilat bucătăria cu tot ce a păstrat din restaurantul vechi, iar ce lipsea a cumpărat de pe un site de licitaţii. Mulţi i-au descurajat, dar reţeta de kushikatsu avea să cucerească toate gusturile. 

Oamenii au început să se strângă de la 1 noaptea la cozi. Nuki a trebuit să pregătească mese şi afară pentru a face faţă numeroşilor clienţi. Numărul prea mare de biciclete parcate în faţa restaurantului a atras plângeri din partea vecinilor. Apoi pasagerii din autobuze au devenit curioşi, neştiind ce se întâmplă de cozile erau aşa uriaşe. Nuki şi Tanaka au mai deschis încă două magazine pentru a face faţă cererii. Apoi şi-au transformat afacerea în franciză. 

Tanaka spune că business-ul de azi este cadoul lăsat de tatăl ei. Cât despre reţetă, recunoşte că doar ea şi Nuki au văzut-o şi aşa va rămâne. 

“Kushikatsu este viaţa mea. Nu ştiu ce m-aş face fără ea”, mărturiseşte Tanaka.

Kushikatsu Tanaka are acum 146 de filiale în Japonia şi Hawaii. Urmează să mai deschidă 40 anul acesta. Este business-ul cu una dintre cele mai rapide dezvoltări din această industrie, în Japonia. 

reţete