tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Omega 3 dintr-o microalgă din Pacific, sursă alternativă de acizi graşi esenţiali pentru vegetarieni

Omega 3 dintr-o microalgă din Pacific, sursă alternativă de acizi graşi esenţiali pentru vegetarieni

10 mar 2017 comentarii

Cercetătorii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca lucrează la obţinerea Omega 3 dintr-o microalgă din Pacific. Vegetarienii vor putea avea astfel o sursă alternativă de acizi graşi esenţiali, necesari organismului uman.

Vegetarienii iau Omega 3 din surse precum nuci, seminţe, însă aportul nu este suficient de mare, iar echipa pe care o conduce Dan Vodnar încearcă să obţină Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată în laborator. 

„UE a investit în ultimii 10 ani în găsirea unei alternative pentru combustibilul fosil, una dintre soluţii fiind biodieselul, dar a rezultat foarte mult subprodus, şi anume glicerol crud, iar purificarea acestuia costă foarte mult. La USAMV derulăm un proiect de cercetare care are în vedere utilizarea glicerolului crud ca sursă pentru producerea unor substanţe cu efecte benefice asupra sănătăţii noastre, acid citric, vitamina B12, betacaroten, acizi graşi esenţiali – Omega 3. Vegetarienii iau puţin Omega 3 din sursele vegetale - nuci, seminţe, însă aportul nu este suficient de mare. În mod normal, Omega 3 se obţine din carnea de peşte, însă noi venim cu o alternativă pentru vegetarieni, astfel încât obţinem Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată de noi în laborator”, a declarat Dan Vodnar, coordonatorul echipei de cercetare, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, procedeul prevede o fermentaţie a glicerolului crud şi a microalgei, care durează de la câteva zeci de ore la şapte zile, iar la final se separă biomasa care este purificată şi astfel se obţine Omega 3.

„Vom integra Omega 3 în anumite cereale pentru a putea fi folosite de vegetarieni şi a vedea cum se comportă la temperatura camerei sau dacă introducem cerealele într-un iaurt. Adăugarea de Omega 3 în alimentaţie ajută creierul uman şi joacă un rol important în metabolismul întregului organism. Prin acest proiect de cercetare vom găsi o soluţie cu partenerii europeni prin care să utilizăm eficient acest subprodus al biodieselului, care este glicerolul crud”, a explicat Dan Vodnar.

Nutriţionistul Mona Suharoschi de la USAMV Cluj-Napoca a declarat la rândul său că Omega 3 face parte din grupa acizilor graşi polinesaturaţi, esenţiali pentru organismul uman, pentru o serie de efecte biologice, funcţionale, de dezvoltare neuronală, de scădere a colesterolului, fiind asociaţi cu prevenţia unor afecţiuni cardiovasculare, a bolii Alzheimer, a diverselor tipuri de cancere sau boli inflamatorii.

„Organismul absoarbe şi asimilează cantitatea recomandată de aceşti acizi graşi. Cum Omega 3 se găseşte mult în peşte, apare o problemă, pentru că nu toţi consumă peşte din varii motive şi atunci apelează la surse alternative. Pentru vegetarieni sunt foarte importante alimentele noi, îmbogăţite cu Omega 3 din astfel de surse”, a precizat Mona Suharoschi.

Proiectul de cercetare al USAMV Cluj-Napoca beneficiază de o finanţare europeană de 1,5 milioane de euro şi va fi finalizat în anul 2020.

 

omega 3 vegetarieni