tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Papa Francisc: Vinul este o necesitate
FRESH

Papa Francisc: Vinul este o necesitate

15 iun 2016 comentarii

"Imaginaţi-vă o nuntă la care s-ar bea doar ceai. Ar fi ruşinos!", spune chiar Papa Francisc.

Liderul bisericii catolice nu a făcut niciun secret din părerea sa despre vin, într-o adresă publică recentă, scrie foodandwine.

În timpul discursului său săptămânal din piaţa Sf. Petru, suveranul pontif a vorbit despre căsnicie, reflectând asupra unei nunţi biblice din Evanghelia lui Ioan. La o petrecere de nuntă în Cana, gazdele au rămas fără vin, spune Papa. Iisus a trimis mai multe persoane să umple cănile de piatră cu apă, însă când au turnat din vase vinul a început să curgă.

Într-o notă simbolică, Papa Francisc remarcă faptul că vinul este în sine o reprezentare a dragostei lui Dumnezeu şi parte din celebrarea unei căsătorii.

"Apa este necesară pentru a trăi, însă vinul exprimă belşugul ospăţului şi bucuria aniversării, iar o petrecere de nuntă fără vin ... noii căsătoriţi s-ar simţi ruşinaţi. Imaginaţi-vă cum ar fi să încheiaţi petrecerea bând ceai. Vinu este necesear pentru celebrarea ei", afirmă suveranul.

Vinul este important în cadrul liturghiei catolice, completează Papa Francisc, însă nu e singura ceremonie unde acesta este necesar. "Cum e posibil să sărbătoreşti o nuntă, să ai o petrecere şi să nu serveşti ceea ce profeţii au indicat ca fiind element tipic al unui banchet mesianic?", se întreabă Papa.

În timp ce consumul de vin în Vatican se ridică la aproape 75 de litri anual pentru fiecare locuitor (cel mai mare consum per capita din lume), Francisc mărturiseşte totuşi că el nu este un mare consumator. 

vin papa francisc