ART

Noi chiar mâncăm cu ochii, cel puţin asta dovedeşte cel mai nou studiu al Crossmodal Research Laboratory de la Universitatea Oxford.
În cadrul cercetării, în faţa a 60 de gurmanzi, au fost prezentate trei salate, toate cu aceleaşi ingrediente, dar cu plating diferit.
A fost aleasă cea mai artistică variantă, cea care imita No. 201 a lui Kandinsky. Nu numai că oamenii au preferat salata Kandinsky, dar au indicat şi că ar fi dispuşi să plătească mai mult pentru ea.
Plating-ul a devenit o obsesie, întreţinută mai ales de valul de gurmanzi de pe Instagram şi de era “food porn,” dar rădăcinile sale sunt mult mai adânci. Ophelia Deroy de la Center for the Study of the Senses al University of London arată că în cărţile de bucate medievale erau prezentate desene ce detaliau felul în care farfuriile trebuiau prezentate a distrage atenţia de la orice urmă de lipsă de rafinament. Mai târziu, Ludovic al XIV-lea a inaugurat epoca haute cuisine pentru nobilime. În anii 60, tehnicile rafinate de plating japoneze au început să influenţeze chefii francezi, ajutându-i să intre în mişcarea nouvelle cuisine.
Mai jos, 10 farfurii pe care le poţi încerca în restaurantele de top ale lumii, fotografiate pentru The Art of Plating.
Chef Ben Shewry de la Attica, Melbourne
Bryce Shuman de la Betony, New York City
Chef Virgilio Martínez Véliz, de la Central, Lima
Chef Daniel Patterson de la Coi, San Francisco.
Chef Alex Atala de la D.O.M., São Paulo
Chef Curtis Duffy de la Grace, Chicago
Chef Kei Kobayashi de la Kei, Paris
Chef Alain Passard de la L’Arpège, Paris
Chef Christian Gadient, de la Marchal, Copenhaga.
Chef Søren Selin, de la Restaurant AOC, Copenhaga.