tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Povestea celor mai rare, premiate şi căutate whisky-uri din lume

Povestea celor mai rare, premiate şi căutate whisky-uri din lume

24 oct 2016 comentarii

O selecţie cuprinzătoare de etichete pentru cei care apreciază calităţile unui whisky adevărat, mai presus de alcool, şi doresc să guste atât o băutură fină, cât şi povestea din spatele acesteia.

Ardbeg a fost numit de către cunoscătorii de whisky ca fiind atât de aproape de perfecţiune, încât diferenţa nu mai contează.

Este cel mai afumat single malt, maturat minim 10 ani, de culoarea chihlimbarului, cu accente rubinii. Are gust extrem de echilibrat între fum şi dulceaţă, completat de mirodenii precum ciocolată, caramel, scorţişoară şi note delicate de turbă.

Astfel, Ardbeg îşi merită renumele incredibil, fiind un whisky care venerat în întreaga lume. În ultimii şapte ani, Ardbeg a fost numit World Whisky of the Year în nu mai puţin de patru ocazii.

Chivas Regal Extra este un brand iconic, care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Cu un stil bogat si distinct, este alegerea perfectă pentru un gentleman modern. Chivas Regal Extra este un blend complex şi unic din cele mai speciale single malturi.

Chivas Regal Extra promite experienţa bogată şi generoasă a unui whisky scoţian. Secretul gustului stă în alegerea selectivă a whisky-urilor blended, maturate în butoaie sherry. Originare din Spania, butoaiele Oloroso Sherry garantează calitate I, oferind băuturii o culoare profundă de chihlimbar, pe lângă gustul bogat, dulce şi aromat. Rezultatul este unul remarcabil.

Glen Moray, single malt,  este distilat pe malurile râului Lossie încă din 1897, chiar lângă Elgin, unul dintre cele mai vechi oraşe scoţiene. În lunga sa istorie, Glen Moray a fost distins cu numeroase premii şi întotdeauna a fost distilat respectând tradiţia artizanală. Niciodată grăbit sau forţat, întotdeauna în echilibru, încet şi cu grijă, 24 de ore din zi, şapte zile pe săptămână – aceasta este reţeta caracteristică Glen Moray.

Cunoaşterea profundă a whisky-ului, miturile şi secretele meseriei au fost transmise de la o generaţie la alta, pentru a garanta că fiecare picătură de whisky are aceeaşi înaltă calitate.

În lumea whisky-ului, single malt-ul reprezintă apogeul licorii de cea mai bună calitate, atât prin varietatea sortimentelor, cât mai ales prin cea a diversităţii aromelor şi a deplinătăţii gusturilor. Cel mai premiat single malt din lume, Glenfiddich este printre puţinele whisky-uri scoţiene single malt produse într-o distilerie neînstrăinată de-a lungul istoriei.

Glenfiddich IPA este rezultatul unui experiment extraordinar, ce a demostrat că butoaiele tradiţionale de whisky pot fi îmbogăţite cu arome, într-un mod inovativ. În colaborare cu un producător de bere artizanală din zona Speyside, s-a creat o bere IPA (Indian Pale Ale) îndrăzneaţă şi plină de vervă, pentru a conferi butoaielor de stejar o aromă specială de hamei. Acest experiment a avut ca rezultat primul single malt scoţian maturat în butoaie IPA.

Învechit timp de 17 ani în butoaie ex-bourbon şi ex-sherry, Old Pulteney atinge echilibrul perfect între maturare şi nota specifică a distileriei de pe ţărmurile Scoţiei, fiind în topul preferinţelor entuziaştilor de whisky din întreaga lume.

De o culoare roşiatică de chihlimbar, cu o notă puternică de ocru, Old Pulteney prezintă o aromă subtilă de mere şi pere, uşor lemnoasă şi cu o atingere delicată de caramel şi sare.

Whiskyul single malt scoţian The Macallan Rare Cask a fost lansat în 2014 şi cuprinde whisky-uri din 16 stiluri de butoaie de sherry. Majoritatea acestor butoaie sunt folosite pentru prima oară în producţia de whisky, rezultatul fiind un single malt din zona Speyside, bogat şi aromat, cu o explozie de stafide şi miere, reminiscenţe de ghimbir şi note decadente de ciocolată.

Sub 1% din butoaiele din distilerie sunt demne pentru acest single malt, majoritatea fiind folosite o singură dată, doar pentru acest whisky special.

 

whisky