tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

"Premiul Nobel" pentru chefi. Gastronomia, la un alt nivel

29 iun 2016 comentarii Autor: Ene Cristina

The Basque Culinary World Prize este creat de Basque Culinary Center din San Sebastian, universitatea dedicată în totalitate gastronomiei. Premiul în valoare de 100.000 de euro va fi acordat chef-ului care prin munca sa a adus plusuri valoroase societăţii.

Celebrul Heston Blumenthal va face parte din juriul internaţional şi spune că prin aceast premiu, considerat Nobelul gastronomiei, va fi recunoscută valoarea unui chef care a contribuit la îmbunătăţirea societăţii prin gastronomie. Evident, este un premiu şi despre mâncare incredibil de bună, adaugă el.

Câştigătorul va fi anunţat pe 11 iulie, dintr-o listă de proiecte culinare înscrise în competiţie la nivel mondial, potrivit BBC.

Marea Britanie este reprezentată de Alberto Crisci. Acesta a înfiinţat restaurante şi cursuri de gătit în patru închisori, cu scopul de a le oferi deţinuţilor o calificare şi de a le face mai uşoară reintegrarea în societate. 

Alicia Gironella din Mexico este nominalizată pentru eforturile sale de a proteja soiurile locale pe cale de dispariţie.

Chef-ul francez Daniel Boulud concurează cu un proiect creat în New York, prin care asigură mâncare sănătoasă vârstnicilor. De asemenea, este nominalizată şi iniţiativa sa, Chefs Deliver, prin care chefi de top gătesc mese gourmet pentru cei din aziluri sau pentru bătrânii care nu se pot deplasa.

Ann Cooper din SUA a prins lista cu proiectul prin care luptă să reducă obezitatea în rândul copiilor, iar Jose Andres din Spania a gândit un plan pentru a înfiinţa rapid bucătării în caz de dezastre naturale. 

Basque Culinary Center încearcă prin aceste premii să seteze un alt mod de a privi mâncarea.

Şeful şcolii, Joxe Mari Aizega, spune că la început a fost sceptic că o universitate se va putea focusa numai pe gastronomie. 

Sunt multe şcoli de bucătari în lume, dar ideea Basque Culinary Center a fost de a aduce gastronomia la un alt nivel şi astfel a luat naştere ideea înfiinţării unei universităţi acreditate la finalul căreia, după patru ani de cursuri, obţii diploma mult dorită.

"Sunt universităţi dedicate ingineriei, ştiinţei sau artelor, de ce nu şi gastronomiei?" spune profesorul Aizega.

Primii studenti au absolvit vara trecută. Aizega susţine că toţi cei care se înscriu vor să se facă chefi, atraşi de vizibilitatea incredibilă de care se bucură azi această meserie. Este o formă de autoexprimare culturală, este despre identitate socială şi nutriţie în acelaşi timp, mai spune el.

Joan Roca, fondator al El Celler de Can Roca din Girona, Spania, numit şi cel mai bun restaurant din lume până mai anul trecut, este preşedintele juriului.

"Gătitul nu este un scop în sine, ci o cale de a realiza lucruri mai importante. Are puterea de a transforma societatea pentru că atinge atâtea domenii: educaţie, mediu, antreprenoriat, identitate culturală, agricultură, comerţ", este de părere Roca.

 

the basque culinary world prize basque culinary center chef