tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Preţul cafelei va exploda
BITTER

Preţul cafelei va exploda

7 sep 2016 comentarii

Vremea nefavorabilă din Brazilia şi Vietnam creşte preţul cafelei, sortimentul robusta înregistrând în prezent o majorare de 61,8%faţă de 2014.

Preţul cafelei arabica începe să dea semne de creştere, formând un plafon inferior care pregăteşte o urcare semnificativă, apreciază Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank.

"Aceste plafoane apar, de obicei, la finalul unei perioade extinse de trenduri descrescătoare şi semnalizează apariţia unei mişcări opuse. Crearea unui asemenea plafon durează câteva luni şi, imediat cum apare ruperea, trendul crescător se instalează", se notează în analiza efectuată de banca de investiţii, transmite Mediafax.

Cafeaua robusta a fost "motorul" acestei mişcări de revenire în ultimele luni. Vremea nefavorabilă din Vietnam – cel mai mare producător global de robusta – şi din Brazilia a ajutat preţul să recupereze semnificativ. În vreme ce piaţa de cafea a fost închisă luni în SUA, cel mai tranzacţionat contract pe robusta a atins un preţ record pe ultimele 18 luni, la Londra.

"După valoarea scăzută record din februarie, procesul de creştere a câştigat 61,8% faţă de 2014 şi s-a îndreptat spre un selloff. În săptămâna cu 30 august a.c., fondurile hedge au mărit poziţiile bullish pe cafea cu 11% (până la 26.655 de loturi) – adică cea mai ridicată valoare din 2014 încoace ",  se mai arată în comunicat.

Cafeaua arabica pare să se apropie de 154,75 cenţi/livră (3,4$/kg), ceea ce reprezintă o creştere de 38,2%. O depăşire a acestui preţ ar putea însemna finalul perioadei de plafon, iar costul ar putea urca spre 168,25 cenţi/livră, dar există potenţial chiar şi pentru 181,75 cenţi/livră sau chiar mai mult.

Recenta creştere a preţului a fost alimentată de datele care arată o scădere a exporturilor la nivel global, ceea ce a atras atenţia asupra stocurilor. Organizaţia Internaţională a Cafelei a dat publicităţii, săptămâna trecută, un raport care arată că exporturile globale au scăzut cu 22% în iulie. Scăderea a fost mai degrabă pusă pe seama furnizorilor, nu a lipsei cererii, motiv pentru care piaţa va începe să se întrebe de unde vor veni stocuri în următoarele luni.

"Aici putem introduce în ecuaţie interesanta informaţie potrivit căreia producătorii şi comercianţii deopotrivă deţin poziţii nete short de 76.000 de loturi. Ultima oară când am văzut aşa ceva a fost în 2014, când arabica se vindea cu peste 200 cenţi/livră. Datele mai arată că numărul de saci de cafea păstraţi în depozite certificate de ICE Futures Exchange a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat din 1999 încoace”, conchide analistul Saxo Bank.

În Brazilia, specialiştii sunt îngrijoraţi din cauza frigului care ar fi putut afecta copacii, un indiciu destul de limpede asupra recoltei din 2015.

 

cafea