tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Prima fermă robotizată din lume va fi deschisă în Japonia

Prima fermă robotizată din lume va fi deschisă în Japonia

12 feb 2016 comentarii

Cu excepţia plantării seminţelor, acţiune care va fi făcută tot de oameni, toate celelalte activităţi pentru creşterea şi producţia salatelor vor fi îndeplinite de roboţi.

În încercarea dde a compensa lipsa forţei de muncă cauzată de îmbătrânirea populaţiei, japonezii au venit, în stilul lor binecunoscut, cu o soluţie creativă: prima fermă robotizată din lume. Proiectul a fost gândit ca o extindere a fermei Kameoka din Kyoto, în care 99% dintre sarcinile zilnice ar urma să fie executate automat de către roboţi. Excepţie nu face decât plantarea seminţelor pentru cultivarea salatei, acţiune care rămâne deocamdată tot în grija oamenilor.

Udarea, tăierea şi recoltarea automată a plantelor ar urma să crească producţia de salate de la 21.000 la 50.000 pe zi, însă reprezentanţii companiei ţintesc mult mai sus: în termen de cinci ani, ei intenţionează să ajungă la o jumătate de milion de salate produse zilnic. 

Mai mult decât atât, beneficiille unei astfel de ferme par a fi nenumărate: reducerea la jumătate a costurile destinate forţei de muncă, reducerea costurilor la energie electrică cu o treime prin utilizarea iluminării de tip LED şi îmbunătăţirea considerabilă a eficienţei. În plus, 98% din apa destinată culturilor va fi reciclată, iar salatele, cultivate fără pesticide, vor avea mai mult beta-caroten. 

Proiectul fermei-robot urmează să fie devină realitate la mijlocul anului 2017, scrie The Guardian, citat de Gândul. Compania care a iniţiat proiectul îşi propune ca acesta să devină un model de afaceri şi să construiască ulterior noi ferme-robotizate în alte locaţii din Japonia. Reprezentanţii companiei subliniază însă că scopul lor nu este de a înlocui forţa de lucru umană, ci de a dezvolta un sistem în care oamenii şi maşinăriile lucrează împreună. 

ferma japonia productie roboti salata