tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Relaţiile lungi duc la preferinţe similare în privinţa vinului

Relaţiile lungi duc la preferinţe similare în privinţa vinului

1 mar 2018 comentarii Autor: Cristina Călin

Gusturile unui iubitor de vinuri se mai schimbă. Nu este nimic neobişnuit. Mereu se descoperă regiuni noi, trendurile de modifică şi de aceea se poate întâmpla ca următorul vin preferat să fie total diferit de anteriorul. Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Wroclaw şi de la Universitatea din Dresda arată că cei care influenţează cel mai mult preferinţele legate de vin sunt partenerii de viaţă.

La studiu au participat peste 100 de cupluri cu o vechime de minimum 3 luni. Rezultatul a fost surprinzător: cu cât cuplul era format de mai mult timp preferinţele legate de vin erau mai apropiate. Fiecare participant a fost rugat să miroasă 38 de arome ca eucalipt, butanol, citrice, carne afumată, caramel. De asemenea, fiecare subiect a încercat din mostre cu cele 5 gusturi principale: dulce, sărat, acru, amar şi umami. Apoi, au trebuit să pună o notă de la 1 la 5, 1 însemnând că le place foarte mult.   

”Multe studii au arătat că partenerii încep să semene între ei în cazul relaţiilor de lungă durată şi să aibă aceleaşi preferinţe, dar nimeni nu a făcut vreo analiză senzorială. Noi am reuşit să demonstrăm că atât gustul, cât şi mirosul devin similare în cazul relaţiilor lungi”, au scris cercetătorii în publicaţia de ştiinţă Appetite.

Studiul a mers mai departe şi a luat în considerare şi fericirea din cuplu. Fiecare persoană a completat şi un chestionar despre situaţia din relaţie. Interesant este că fericirea nu este garantul unor gusturi asemănătoare. Cercetătorii spun că din punct de vedere biologic există o explicaţie: cu cât mirosurile sunt mai apropiate, cu atât compatibilitatea genetică este mai mică, ceea ce duce la o insatisfacţie la nivelul relaţiei.

Explicaţia concluziei generale este simplă: indiferent cât de fericiţi sau trişti suntem într-o relaţie, preluăm din obiceiurile partenerului, chiar şi în ceea ce priveşte vinul.

 

 

vin relatii studiu