tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Restaurantele din Paris şi Bruxelles, fără clienţi din cauza atentatelor
BITTER

Restaurantele din Paris şi Bruxelles, fără clienţi din cauza atentatelor

4 mai 2016 comentarii

Les Bouquinistes a fost mult timp unul dintre restaurantele de lux din Paris, pe gustul multor vizitatori străini. Fondat de Guy Savoy, un chef de trei stele, localul este renumit pentru primirea călduroasă, decorul contemporan, meniul creativ, preţurile acceptabile şi pentru privelişti incredibile ale Senei si celebrei Notre-Dame.

Recent, într-o seară de joi, cele 50 de locuri ale acestui restaurant vestit şi plin mai mereu erau aproape neocupate.
 
“Este teama de terorism”, spune Cédric Jossot, managerul Les Bouquinistes. “Suntem dependenţi de turişti— americani, japonezi — şi ei nu mai vin”.
 
Parisul este pe muchie de cuţit de mai bine de un an. Mai întâi au fost atacurile de la Charlie Hebdo în ianuarie 2015. Apoi au venit atentatele din noiembrie soldate cu 130 de morţi. Preşedintele François Hollande a declarat atunci că Franţa e în război şi a impus starea de urgenţă la nivel naţional ale cărei efecte încă se văd.
 
Bruxelles-ul a fost şi el atacat în martie 2016.
 
Toate acestea, plus tendinţele economice care au încetinit afacerile din industriile orientate spre lux, se văd în mesele goale ale unora dintre cele mai cunoscute şi luxoase restaurante. Bistrourile, în schimb, unde francezii iau cina, sunt pline de viaţă.
 
“Este o catastrofă,” spune Yannick Alléno, un chef de trei stele Michelin, la Pavillon Ledoyen şi unul dintre inovatorii din Paris. “Încercăm să rămânem optimişti şi să spunem tuturor că Parisul este aceeaşi destinaţie magică. Da, suntem în război cu terorismul, dar cine nu este astăzi”.
 
Pentru a atrage clienţi, la prânz, Alléno a introdus un meniu mai ieftin, însă la 72 de euro, cu greu poate fi considerat un chilipir pentru localnici.
 
Şi aşa universul restaurantelor din Paris a devenit complicat. Declinul este vizibil şi în cazul hotelurilor de lux care au de suferit din cauza fricii de terorism, dar şi din cauza creşterii cererii de inchiriere a apartamentelor pe termen scurt. Iar asta se poate traduce şi prin mai puţine recomandări către restaurante, potrivit lui Philippe Faure, diplomat în cadrul Ministerului de Externe francez, care se ocupă cu promovarea turismului.
 
Starea de urgenţă înseamnă şi că multe poliţe de asigurare internaţionale nu-i vor acoperi pe turişii care vin în scop de afaceri în Franţa. În plus, mulţi dintre aceştia preferă să închirieze apartamente şi să-şi comande mâncarea dorită sau chiar să angajeze chefi privaţi.
 
Restaurantele de stele Michelin, mai ales cele din hotelurile de lux, au cel mai mult de pierdut. “Oamenii intră, văd că sala de mese e goală şi merg la bistroul de peste drum”, spune Faure.
 
Localul ce poartă semnătura lui Alain Ducasse, de la Plaza Athénée Hotel, şi Le Cinq, restaurantul de lux de la George V Hotel condus de Four Seasons, ambele cu 3 stele Michelin, sunt câteodată fără niciun client.
 
“S-a creat o atmosferă de anxietate şi stres pentru toată lumea — chefi, proprietari, clienţi”, spune François-Régis Gaudry, criticul de la L’Express, care mânâncă zilnic la restaurantele din Paris.
 
Gaudry spune că a fost şocat să vadă că în timpul unui prânz recent la Le Gabriel, de două stele Michelin, al hotelului de lux La Réserve, doar aproape o treime dintre mese erau ocupate, iar la Chez L’Ami Jean, un cunoscut bistro, specializat în bucătăria bască, prezent în multe ghiduri şi pe multe bloguri, era şi mai rău. “Am fost acolo împreună cu un coleg american şi eram singurii clienţi”, povesteşte el.
 
La restaurante cu liste lungi de aşteptare pot fi făcute acum uşor rezervări, mai ales la prânz.
 
Alţi chefi s-au luat la trântă cu preţurile pentru a supravieţui. Gilles Epié de la Citrus Étoile de lângă Arcul de Triumf a început o campanie prin care oferă rezervări online în avans cu un discount de 30% pentru a-şi păstra clientela.
 
Nu avem altceva de făcut decât să aşteptam, spun cei din industrie.
 

restaurante franţa