tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

România salvează producţia de vin din Europa

România salvează producţia de vin din Europa

26 oct 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Producţia mondială de vin va scădea în 2017 cu 8,2% faţă de anul precedent. Cel mai mult va avea de suferit Europa unde pierderea este de 14%, cea mai mare înregistrată în ultimii 20 de ani potrivit unui comunicat al Organizaţiei Mondiale a Vinului şi Viţei de Vie (OIV).

România este printre cele 4 ţări europene unde producţia de vin estimată pentru 2017 este în creştere faţă de 2016 cu 5,3 milioane hl. Portugalia, Ungaria şi Austria fac şi ele parte din acest top select. Mai mult, România este menţionată în comunicatul OIV ca fiind singura în care producţia a crescut după doi ani în care totul a mers prost din acest punct de vedere.

În Statele Unite ale Americii prognoza este optimistă, în ciuda incendiilor care au devastat zona viticolă din California.

În celălalte zone ale lumii, producţia de vin a rămas la fel ca în anii trecuţi sau a crescut puţin, fără să influenţeze foarte mult procentele la nivel mondial.

În ţările în care producţia de vin era prin tradiţie mare, diminuarea este dramatică. În Italia scăderea este de 23 de procente, în Franţa de 19 şi în Spania de 15. Condiţiile meteo extreme de acest an care i-au obligat pe viticultori să recolteze mai repede, dar şi cantităţile mai mici de struguri culese sunt cauzele principale ale problemelor. Şi în Grecia şi Germania scăderea este semnificati vă, aproximativ 10% faţă de 2016.

OIV apreciază că vinul va rămâne la aceeaşi calitate, aceasta nefiind influenţată de condiţiile meteo. Consumul va rămâne şi el stabil, ceea ce va duce, cel mai probabil, la o creştere a preţurilor. 

romania vin