tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Scandalul ouălor schimbă legislaţia în UE

Scandalul ouălor schimbă legislaţia în UE

8 nov 2017 comentarii Autor: Cristina Călin

Comisia Europeană a decis să ia măsuri dure după scandalul infestării cu fipronil care a afectat producţia de ouă. Una dintre prevederi va viza numirea unui ofiţer pentru siguranţa alimentelor în fiecare stat membru astfel încât astfel de situaţii să nu se mai întâmple.

Fipronilul este un insecticid folosit împotriva muştelor, gândacilor şi furnicilor care nu trebuie folosit în locurile unde trăiesc animale ce urmează să intre în lanţul alimentar. Totuşi, a fost depistat în ferme din Olanda şi Belgia, iar în 26 state membre din 23 au fost găsite ouă sau produse din ouă contaminate . Potrivit publicaţiei franceze Le Nouvel Observateur în centrul scandalului ar fi fost chiar România de unde s-ar fi importat ilegal insecticidul. O tonă de ouă contaminate au ajuns şi într-un depozit din Timiş în această vară, dar autorităţile din România au dat asigurări la vremea respectivă că produsele nu au ajuns în magazine şi că situaţia este sub control. Milioane de ouă au fost retrase din magazinele de pe teritoriul Uniunii Europene, dar şi din Elveţia şi Hong Kong.

În acest context, comisarul european pentru siguranţa alimentelor, Vytenis Andriukaitis a declarat că nu a fost o problemă de siguranţa alimentelor, ci o fraudă criminală. ”Din câte putem spune în acest moment, riscul la care a fost supus publicul a fost minim şi eliminat rapid. După evaluarea tuturor probelor, doar trei dintre probe aveau un nivel de fipronil care puteau pune sănătatea în pericol oamenilor. În orice caz, este o dovadă clară că acţiunea criminală a doar doi-trei oameni poate să compromită întreg lanţul alimentar.”, a spus la o întâlnire de la Bruxelles ce a precedat evenimentul.

O altă măsură va fi o mai bună coroborare între datele oferite de Sistemul Rapid de Alertă (RASFF) şi Sistemul de Administrare şi Cooperare (AAC). Se va face o platformă comună şi un punct de lucru se va înfiinţa în fiecare stat membru. Un ofiţer de siguranţa alimentelor va răspunde de situaţiile ce apar pe teritoriul fiecărei ţări ce face parte din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a creat, de asemenea, un plan prin care se doreşte depistarea substanţelor ilegale prezente în carnea de pasăre şi în ouă. Una dintre măsuri va fi sprijinerea producătorilor pentru o mai bună auto-monitorizare. Comisa se va implica şi în alocarea de resurse pentru o mai bună coordonare a situaţiilor de criză. Greecepeace s-a implicat în acest plan şi a cerut să existe o mai bună colaborare între  instituţiile care se ocupă de sănătate publică din statele membre şi o etichetare unitară din care să reiasă trasabilitatea ouălelor folosite în cazul produselor care le conţin. Ouăle sunt identificate în acest moment printr-un cond ştanţat care arată ţara de provenienţă. 

oua ue legislatie comisia europeana