tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Secretul slăninii bune, dezvăluit la Cluj. Cele mai savuroase reţete

Secretul slăninii bune, dezvăluit la Cluj. Cele mai savuroase reţete

20 feb 2017 comentarii

Producători de carmangerie din mai multe judeţe din Transilvania au expus, la sfârşitul săptămânii, la Cluj-Napoca, slănină preparată sub diverse forme, în cadrul SlanăFest.

"Festivalul gastronomic SlanăFest este un eveniment conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază al ţăranilor din Transilvania, slănina, ignorat pe nedrept în ultima perioadă, dar readus mai recent pe mesele noastre de nutriţionişti. Sunt prezenţi producători de carmangerie din mai multe judeţe din Transilvania care expun diverse tipuri de slănină, preparată sub diverse forme, afumată sau cu boia, cu mai multă sau mai puţină carne în ea. Sunt mulţi care au adus produse din porc din rasa Mangaliţa, care are o slănină cu aspect marmorat, de calitate premium", a spus preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, Molnar Attila, organizatorul SlanăFest, notează Mediafax.

Szasz Gyuri, un producător din comuna Buza, judeţul Cluj, care se ocupă cu acest gen de afacere de peste şase ani, a deconspirat secretul unei slănini bune, care se topeşte în gură.

"Cel mai important este ca porcul să mănânce sănătos, lucernă şi grăunţe. Am peste o sută de porci din rasa Mangaliţa. Fac salam, cârnaţi, jumări şi slănină, pe care le vând la diverse târguri. Slănina de Mangaliţa se topeşte în gură. Eu am afumat cu fum rece slănina timp de două săptămâni. O zi se afumă, o zi pauză. Intră numai puţin fumul, iar lemnul folosit trebuie să fie de esenţă tare, cum ar fi fag, cireş, prun. Slănina ţine şi doi ani. Iar la slănina cu boia se prepară boia cu mujdei, se unge şi se pune la afumat şi la uscat", a spus Szasz.

Radu Zărnescu, reprezentant al Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ, a declarat la rândul său că în cazul unei slănini afumate se poate vorbi de mai multe reţete de preparare.

"Reţeta pe care o recomandăm noi, bucătarii, este cea cu afumare la rece, deoarece preparatul durează mult în timp. Imediat după ce se sacrifică porcul, se taie slănina în bucăţi de diferite dimensiuni, se pune la sare, recomandarea fiind să nu fie sare cu iod. Se mai pot arunca boabe de coriandru şi piper sau foi de dafin, pentru aromă. Se ţine trei săptămâni, apoi se desărează şi trebuie zvântată pentru a prinde fumul. Se afumă cu fum rece, şase ore fum, şase ore pauză, sau se poate afuma şi mai multe ore", a explicat Zărnescu.

Potrivit acestuia, slănina afumată cu fum cald este mai gustoasă, însă produsul nu poate fi consumat mai mult de 35-40 de zile, întrucât va prinde gust de alterat.

Festivalul SlanăFest a avut loc de vineri până duminică la Expo Transilvania din Cluj-Napoca.

 

slănină