tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Somelierul de ceai, un job tot mai râvnit
COOL

Somelierul de ceai, un job tot mai râvnit

25 iul 2016 comentarii

Somelierul de ceai este un concept nou şi occidental. În materie de vinuri, mulţi sunt familiarizaţi cu regula supremă: vin alb pentru peşte, roşu pentru friptură. Însă când vine vorba de ceai, lucrurile se complică.

Este o artă să ştii să eliberezi aromele mâncării şi ale ceaiului prin asociere.

Sorbind un oolong alături de o madlenă untoasă, cu arome de citrice, vei simţi notele florale şi lăptoase ale ceaiului, în timp ce o ceaşcă de ceai verde va topi textura brânzei de capră şi îi va desluşi nuanţele cremoase.

Astăzi, nu sunt puţini cei care aleg să facă o carieră din descoperirea şi acumularea acestor secrete pentru a le împărăşi mai departe şi pentru a câştiga şi bani în acelaşi timp. Somelierul de ceai este un job tot mai râvnit în industrie. 

"Ideea este să ştii ceaiul pe care trebuie să-l bei ca să eliberezi aromele nebănuite ale mâncării şi viceversa", explică somelierul Aurelie Bessiere, de la Palais des Thes din Paris. "Somelierul de ceai îţi dă sfaturi în funcţie de ce vrei să bei, de momentul zilei şi de mâncare," completează el.

Este un concept nou şi occidental. Să devii un astfel de somelier ai nevoie sa stăpâneşti cunoştinţe numeroase despre ceaiuri: de unde vine, cum este făcut, diferenţele dintre arome, care cu ce se potriveste, spune Bessiere. The International Tea Masters Association a dezvoltat chiar o roată a aromelor ceaiului, precum cea a vinului.

În tot mai multe ţări se fac astăzi cursuri pentru cei care vor să se specializeze în acest domeniu.

Pentru mulţi clienţi sfaturile somelierului pot fi o revelaţie, afirmă la rândul său Jeff Ruiz, director la restaurantul Atera din New York. Este o artă să ştii să potriveşti şase stiluri de ceai cu 18 feluri de mâncare din meniu, mai adaugă el. De exemplu, foie gras cu arahide şi coacăze negre îl asociezi cu un Darjeeling fierbinte, încheie Ruiz.

Un somelier de ceai poate câştiga în SUA, în medie, până la 66.000 de dolari pe an, iar în Canada undeva la 76.000 de dolari canadieni pe an.

somelier ceai