tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Strugurii pentru vin, mai scumpi anul acesta

Strugurii pentru vin, mai scumpi anul acesta

7 sep 2016 comentarii

Preţul strugurilor pentru producerea vinului va creşte în acest an, iar producătorii vor obţine profit din vânzare.

"Dacă alte sectoare nu sunt aşa de bine organizate, spre exemplu, anul acesta, am adoptat acordul interprofesional cu relaţiile contractuale cadru, apropos de preţul strugurelui, în care procesatorii au fost de acord să stabilească nişte criterii de calitate a strugurelui şi el să plătească un preţ mai bun. Anul trecut am avut un preţ mediu de 1,31 de lei pe kilogramul de struguri, anul acesta eu cred că o să fie mai mult de atât, ceea ce înseamnă că şi micul producător, care nu are unde să proceseze, îşi poate relua ciclul de producţie şi să facă struguri de calitate destinaţi obţinerii vinului de calitate şi numai aşa profitul acesta pe filieră se poate împărţi în mod echitabil", a declarat Emil Dumitru, directorul executiv al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicolă, citat de Mediafax.

Potrivit lui Dumitru, viticultura nu înseamnă doar cramele mari, ci şi micii producători de struguri trebuie încurajaţi să planteze şi să replanteze viţa de vie.

Întrebat cu cât se vor scumpi strugurii, directorul executiv al ONIV a răspuns că "e clar că vor fi preţuri mai bune", însă nu poate spune o sumă sau un procent acum.

"Dacă sunt struguri proveniţi dintr-o plantaţie autorizată, destinaţi obţinerii vinurilor cu denumire, de origine şi cu indicaţie geografică, sigur că e o relaţie contractuală bilaterală, o negociere, dar e clar că vor fi preţuri mai bune. Asta înseamnă că producătorul de materie primă nu va intra în noul an viticol decapitalizat şi va obţine un anumit profit. Nu pot să vă dau o sumă pentru că de acum se începe culesul, noi primim săptămânal informaţii din partea membrilor cu cât se achiziţionează în medie pe regiune viticolă strugurii pe diverse soiuri şi o să facem un comunicat din partea organizaţiei şi o să vă spunem la momentul la care se centralizează nişte date, nu vreau să spun un preţ, dar e clar că există cerere de struguri, ca materie primă, din ce în ce mai mare pentru vinurile de calitate, ceea ce nu e rău", a afirmat Emil Dumitru.

 

struguri vin