tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Toată lumea iubeşte ciocolata, iar asta a devenit o problemă
SWEET

Toată lumea iubeşte ciocolata, iar asta a devenit o problemă

28 mar 2016 comentarii

Apetitul lumii pentru ciocolată este tot mai mare. Pentru producători înseamnă bani mai mulţi, însă pentru consumatori, preţuri mai mari.

Potrivit National Retail Federation, numai America singură a cheltuit 17 miliarde de dolari de Paşte, în 2016, din care 2,4 miliarde de dolari doar pe bomboane. Este cel mai mare nivel de cheltuieli din perioada Paştelui, în cei 13 ani de când compania realizează acest studiu.  

Ciocolatierul Jacques Torres spune că Paştele reprezintă al doilea cel mai mare sezon de vânzări după Crăciun.

Spre exemplu, anul acesta, compania sa a realizat 80.000 de produse, folosind tone de ciocolata. O cifră în creştere faţă de 2015. Unul dintre motive, sarbătoarea a venit mai devreme şi într-o perioadă mai rece, când oamenii au tendinţa să consume mai multă ciocolată. 

Toată lumea iubeşte ciocolata, nu doar americanii şi europenii, ci şi pieţele emergente, precum China şi India.

Euromonitor International se aşteaptă ca vânzările de ciocolată să crească cu 500 de procente în India, între 2005 şi 2017, şi cu peste 140 de procente în China.

Piaţa totală de ciocolată a avansat cu 13% între 2010-2015 şi a atins 101 miliarde dolari.

În acelaşi timp, preţul la cacao s-a dublat în ultimii 10 ani. Iar într-un efort de a produce mai multă cacao şi mai rapid, Torres vede o problemă nouă la orizont.

"Plantând mai mult, vom inventa noi hibrizi de cacao, dar vom pierdem din calitatea ei. Motiv pentru care preţul ciocolatei de calitate va tot creşte", spune Torres.

Consumul de cacao la nivel mondial depăşeşte 3 milioane de tone pe an, potrivit World Cocoa Foundation, iar cererea va fi tot mai mare. Şi atenţie! Balanţa se va înclina probabil în partea opusă. Pentru că arborelede cacao este o cultură delicată, va fi tot mai afectat în urma schimbărilor climatice tot mai bruşte la nivel mondial.

The International Center for Tropical Agriculture avertizează că o creştere anuală a temperaturii cu peste 2 grade celsius până în 2050 va distruge culturile din ţările producătoare de cacao din Africa de Vest, pământul devenind prea fiebinte. Copacii vor avea probleme în a obţine apa de care au nevoie.

Mulţi fermieri din Ghana şi Coasta de Fildeş deja renunţă la aceste culturi în favoarea producerii uleiului de palmier sau se reorientează spre arborele de cauciuc.

The Earth Security Group spune că decizia lor va duce la un deficit de 1 milion de tone până în 2020.

 

ciocolată cacao