tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Tot ce trebuie să ştii despre peştele proaspăt vs. cel congelat

Tot ce trebuie să ştii despre peştele proaspăt vs. cel congelat

17 apr 2017 comentarii

Mulţi dintre noi credem că peştele congelat nu este la fel de sănătos precum cel proaspăt. Dar, atenţie, nu congelarea este cea care pune probleme, ci momentul când se face.

Cu cât mai rapid este congelat peştele după capturare, cu atât este mai sănătos. Aceeaşi regulă este valabilă şi în cazul peştelui proaspăt: trebuie consumat cât mai curând posibil după ce a fost prins.
 
Spre deosebire de peştele proaspăt, cel congelat prezintă avantajul că este mai ieftin, motiv pentru care multă lume îl alege. De asemenea, mai multe sortimente de peşte nu pot fi găsite sub formă proaspătă tot timpul.
 
Deşi, la prima vedere, ai putea spune că peştele proaspăt este o alegere mai bună pentru sănătatea ta, adevărul este că şi cel congelat este la fel de sănătos, atât timp cât este depozitat şi preparat corespunzător (deci nu în baie de ulei!).
 
Diferenţa de textură şi gust este dată de expunerea îndelungată a peştelui înainte de a fi congelat. Aşadar, un peşte congelat care nu are un gust bun şi o textură specifică cel mai probabil nu a fost ambalat în intervalul de timp recomandat. 
 
Însă, de cele mai multe ori, reglementările nu permit asfel de situaţii, iar peştele congelat este la fel de bogat în substanţe nutritive precum cel proaspăt şi nu îşi modifică textura odată ce a fost decongelat. În plus, dacă optezi pentru peşte congelat, e bine să ştii că astfel contribui la protejarea mediului, deoarece este prevenită risipa, iar costurile pentru producţie şi transport sunt mult mai reduse, potrivit National Geographic.
 
Nu ţine peştele în frigider mai mult de 1-2 zile! Este foarte important să consumi peştele cât mai repede după achiziţionare. Atât cel proaspăt, cât şi cel decongelat nu rezistă în frigider mai mult de 1-2 zile. Textura peştelui congelat se poate modifica mai ales dacă produsul nu a fost transportat în condiţii de siguranţă, aşa că acordă atenţie ambalajului. Acesta nu trebuie să fie rupt sau deteriorat în vreun fel!
 
De asemenea, nu congela din nou peştele odată ce l-ai decongelat şi nu cumpăra peşte care este foarte aproape de termenul de expirare! Dacă peştele are miros de amoniac, evită să îl cumperi, e semn că începe să se strice. Cea mai bună metodă de a decongela peştele este să îl pui într-un vas cu apă rece, la frigider, sau la cuptor, setând funcţia de „decongelare”.Nu decongela niciodată peştele la temperatura camerei, cu atât mai mult în apă caldă!
 
Peştele trebuie decongelat complet înainte de a fi gătit, astfel încât să nu existe riscul ca anumite porţiuni să rămână crude. 
 
Dacă ai un termometru de alimente, ar fi bine să îl foloseşti: temperatura peştelui perfect gătit trebuie să fie de minimum 60 de grade Celsius. 
 
Află şi alte informaţii importante despre peştele proaspăt vs. peştele congelat pe CSID.

peşte proaspăt peşte congelat