tap to open sidebar
tap to close sidebar

Gustă Știrile

Tradiţii de Paşti de pe Valea Sălăuţiei: ouăle împodobite cu mărgele. Ce înseamnă culorile în care se vopsesc ouăle
ART

Tradiţii de Paşti de pe Valea Sălăuţiei: ouăle împodobite cu mărgele. Ce înseamnă culorile în care se vopsesc ouăle

10 apr 2017 comentarii

Ouă de Paşti, împodobite cu mărgele. Cu o săptămână înainte de Paşti, femeile de pe Valea Sălăuţei, din Bistiţa-Năsăud, "cos" ouăle cu mărgele, pentru a le dărui musafirilor care le trec pragul în zi de sărbătoare, un obicei transmis din generaţie în generaţie.

Pentru femeile de pe Valea Sălăuţei, arta custului cu mărgele reprezintă un stil de viaţă, fie că e vorba de costume populare, brâie, tablouri  sau bijuterii.

Cum cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii se apropie, la Salva trebuie să existe pe masa de Paşti ouă cu mărgele. Pentru fiecare ou "cusut" astfel e nevoie de mai bine de o oră, de migală şi talent.

Conform tradiţiei, ouăle sunt dăruite apoi "udătorilor de Paşte". 

“Facem ouă care de care mai deosebite, pentru că acestea trebuie să fie impresionante. Copiii care vin la udat primesc astfel de ouă pe care le duc acasă şi le arată părinţilor şi rudelor, aşa că fiecare gospodină vrea să aibă ceva cât mai deosebit. Eu am învăţat să cos de la mama mea şi la rândul meu i-am transmis meşteşugul fiicei mele care confecţionează şi ea cu mare drag aceste produse”, povesteşte Virginia Linu din Salva.

Preţul unei astfel de ou porneşte de la 5 lei şi poate ajunge până la 15 lei, în funcţie de complexitate şi de numărul de mărgele folosite. Femeile recunosc că banii sunt puţini pentru munca depusă, dar sunt de părere că oul este un simbol pe care trebuie să şi-l permită oricine.

“Este un lucru deosebit, un lucru mărunt, aşa că mulţi dintre străinii care ne trec pragul îşi doresc să poată duce cu ei un simbol, un lucru deosebit cusut cu mărgele, aşa că oul reprezintă o alegere foarte bună, extrem de căutată şi extrem de apreciată”, mai spune Virginia Linu.

Fiecare culoare în care e pus oul de Paşti are o semnificaţie aparte. Galben reprezintă lumina, viaţa. Roşu simbolizează dragostea, focul, dar şi sângele. Alb înseamnă puritate, în timp ce albastru e simbolul cerului şi al sănătăţii, iar verde, reînnoirea naturii şi simbolul rodniciei.

 

ouă vopsite tradiţii paşti